Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Politiska majoriteten svarar: Det här gör vi i Sundsvall för att motverka att barn far illa

Replik på insändaren "Vad gör länets kommuner för barn som lever i fattigdom?" i ST 29 maj.

Vi i den politiska majoriteten (S), (C) och (V) i Sundsvalls kommun sätter stort värde på att Rädda Barnen, både i ord och handling, värnar barn som lever i fattigdom. Det är onekligen ett fattigdomsbevis för ett samhälle att vi har barn som lever och växer upp i fattigdom.

I Sundsvalls kommun gör vi en hel del för att motverka att barn har det illa, men självklart både vill och kan vi göra mer. För så länge det finns barn som har det som Rädda Barnen skriver, så har vi alla ett jobb att göra. Som vi vet så krävs ett helt samhälle för att uppfostra ett barn.

Vår huvudprioritering är att alla kommuninvånare, både vuxna och barn, ska ha likvärdiga förutsättningar att leva ett bra liv. Därför jobbar vi aktivt för att utjämna de sociala skillnader som tydligt finns i levnadsvillkor mellan olika bostadsområden och kommundelar. Oavsett bakgrund och förutsättningar ska alla barn ha lika möjligheter att utvecklas. Barnfattigdom ska bekämpas var än den finns och uppstår.

Så klart spelar skolan en avgörande roll. Att fixa skolan är som ni också skriver den viktigaste faktorn för att ta sig ur barnfattigdom. I skolan läggs grund för barns framtid som vuxna och just därför fördelar vi extra resurser till skolor i våra utsatta områden.

I några av kommunens mer utsatta bostadsområden har företrädare för kommunen, de boende, förenings- och näringslivet i samverkan jobbat fram lokala handlingsplaner. I detta arbete fokuseras särskilt på barn och ungdomars villkor och förutsättningar. Dessa planer har kommit till genom medvetna politiska beslut för att minska klyftorna i området och minska barnfattigdomen.

En meningsfull fritid är viktig, främst för barn och ungdomar. Men för barn som lever i knappa ekonomiska förhållanden kan det bli svårt att uppnå och därför gör vi från politiken det vi kan för att underlätta. Bland annat genom att säkra att det finns mötesplatser, fritidsgårdar, idrotts- och kulturföreningar i närområdet.

I kommunen finns också Fritidsbanken som lånar ut sportgrejer och gör fritidsaktiviteter tillgängliga och möjliga för fler.

Sommarlovet närmar sig, efterlängtat av många barn och unga, men med oro och bävan hos andra.

Trots coronapandemi och knapp ekonomi i kommunen tycker vi att det är angeläget att ändå kunna erbjuda sommarlovsaktiviteter. Vi ser därför till att det blir dagverksamheter och kollon för barn och unga i våra politiskt prioriterade bostadsområden under lovet och vi är glada att även i sommar kunna erbjuda utomhusbad i Maland och Nacksta.

Vi ser fram emot att träffa företrädare för Rädda Barnen för att ytterligare presentera vad vi i Sundsvalls kommun gör för barnen och samtidigt tala om vad vi tillsammans kan göra mer för att minska barnfattigdomen.

Bodil Hansson (S), vice ordförande kommunstyrelsen

Hans Forsberg (C), ordförande service- och förvaltningsutskottet

Christiane Rüdiger (V), ordförande individ- och arbetsmarknadsnämnden

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel