Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Politiska majoriteten svarar: Vi jobbar för en äldreomsorg i Sundsvall som skapar trygghet

Artikel 2 av 5
Sundsvalls äldreomsorg i förändring
Visa alla artiklar

Replik på insändaren "Ättestupa – en legend eller ett faktum för Sundsvalls äldre?" i ST 10 februari.

Signaturen "Än finns hopp" frågar oss politiker hur vi vill utveckla äldreomsorgen i Sundsvall i framtiden. Från den politiska majoriteten delar vi gärna med oss av hur vi tänker och hur vi vill skapa en ännu tryggare äldreomsorg.

Vi behöver fler boendeformer för äldre i Sundsvall. I dag finns äldreboenden och servicehus som är biståndsbedömda, men rätt få bostäder anpassade för äldre som inte kräver biståndsbeslut.

Vi vill därför se fler trygghetsboenden, förändringen av Allégården är ett sådant exempel, men vi behöver också fler äldreboendeplatser. Fram till 2030 är prognosen att Sundsvall behöver 380 nya äldreboendeplatser, både för att minska kön och möta framtidens behov.

Hemtjänsten ska självklart också ha rätt förutsättningar att klara av sitt uppdrag. Där ser vi att införandet av det mer tillitsbaserade arbetssättet Skönsmomodellen, som gjorts de senaste åren, har gett resultat när det gäller kvalitet och nöjdhet hos de äldre samt för ekonomin.

Det arbetssättet utvecklar vi nu vidare, olika professioner så som biståndshandläggare, sjuksköterskor, arbetsterapeuter, fysioterapeuter och undersköterskor samarbetar mer kring den enskilde för att skapa en ökad trygghet i hemmet.

Det exempel som insändarskribenten lyfter om ett larm som inte hanterades är självklart inte acceptabelt. En sådan händelse måste utredas för att säkerställa att det inte händer igen.

När det gäller servicehusen så finns det inget beslut att kvarvarande servicehus ska göras om till trygghetsboenden. Det som är beslutat är att vi ska ta fram en plan för att fasa ut begreppet servicehus inom en femårsperiod, detta då servicehusen inte längre fyller samma funktion som tidigare. Så exakt vad som ska hända med de kvarvarande servicehusen och andra boendeformer för äldre i Sundsvall är ännu inte beslutat.

Om förändringar ska göras på något av de övriga fyra servicehusen så kommer vi självklart att kommunicera detta med såväl boende som personal i god tid innan. Oavsett boendeformer så behöver vi jobba för att förebygga ensamhet hos äldre, på boende eller i eget hem, och gärna i samarbete med föreningslivet.

Vi är kontinuerligt ute i verksamheten för att träffa äldre, personal och chefer. Vi möter anhörigföreningar och pensionärsorganisationer. Vi träffar också gärna dig som finns bakom signaturen "Än finns hopp" för en dialog i frågorna. Hör av dig så bokar vi in ett möte.

Niklas Säwén (S), ordförande vård- och omsorgsnämnden

Jeanette Lindblom (C), vice ordförande vård- och omsorgsnämnden

Martin Jägesten (V), ledamot vård- och omsorgsnämnden

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel