Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Präst: Ingen biskop kan göra sitt jobb i nuvarande organisation – tydliga tecken på inomkyrklig sekularisering

Artikel 16 av 20
Svår konflikt inom Härnösands stift
Visa alla artiklar

I Svenska kyrkan är makt fördelad mellan förtroendevalda och ämbetsbärare genom att kyrkoherde/biskop finns med i styrelserummet och sedan leder arbetet i församling/stift.

När biskop Tuulikki lade ned staven skedde en omorganisation på stiftskansliet i Härnösand. En ny stiftsdirektor utan tidigare erfarenhet av kyrkligt arbete (bortsett från arbete med ekonomi på stiftet i några år) anställdes av stiftsstyrelsen för att göra biskopens tidigare uppgifter som arbetsledare på stiftskansliet. Biskopen friställdes då från stiftskansliets organisation och alla arbetstagare blev underställda stiftsdirektorn.

Stiftsstyrelsen gjorde biskopen till en symbolisk maskot för kyrkans andliga delar. Hon har bara kunnat verka genom sin person och inte en organisation. Ingen biskop kan göra sitt jobb i den nuvarande organisationen. Stiftsstyrelsen i Härnösands stift har gjort sig av med sin biskop långt innan det blev tal om avsked. Ett formellt avsked är bara spiken i kistan.

Om stiftsstyrelsen verkligen vill komma tillrätta med samarbetsproblemen och arbetsmiljöproblemen så föreslår jag att stiftsstyrelsen lyssnar till de anställda, till skyddsombuden och de andra fackliga företrädarna som pekar längst upp i den hierarki som stiftsstyrelsen skapat.

Vice ordförande för stiftsstyrelsen uttalar sig och säger att de flesta präster är normalbegåvade medan stiftsdirektorn är kompetent. Men vad vet stiftsdirektorn om vad det är att vara kyrka?

Att förtroendevalda försöker organisera bort ämbetsbärare är tydliga tecken på inomkyrklig sekularisering, att kyrkan sekulariseras inifrån. Med det menas att kyrkan blir mindre kyrklig.

Stiftsstyrelsen menar att de inte vill förändra vår episkopala ordning eller kyrkans identitet teologiskt men de verkar inte förstå att alla deras beslut är teologiska, i synnerhet ett som avsätter en biskop.

Ett sådant beslut påverkar hela kyrkan.

Vi kan väl konstatera att detta sekulariseringsexperiment som stiftsstyrelsen ägnat sig åt inte fungerat vidare väl och kanske bör avslutas innan det gått alldeles för långt? Alla organisationsförändringar blir inte bra.

Låt oss hoppas att det inte går så långt som förra gången, när stiftsstyrelsen beslutade att sälja biskopsgården och köpte en liten lägenhet i Härnösand eftersom de inte förstod, eller ville förstå, vilken funktion den hade i biskopens arbete. Det beslutet blev dyrköpt då de tvingades sälja den dyra lägenheten med rejäl förlust. Jag hoppas inte att stiftsstyrelsen gör samma misstag igen och bränner medlemmarnas pengar på felaktiga beslut fattade i okunskap.

Nu är det dags för stiftsstyrelsen att ta sitt ansvar och lämna tillbaka den makt de orättfärdigt tagit och rätta till sitt tidigare misstag att organisera bort biskopen. Stiftsstyrelsen behöver ge biskop Eva sitt arbete tillbaka i dubbel bemärkelse, både i form av konkret anställning men också som en del av en organisation. Nu är inte sekulariseringen tid, nu är Guds tid.

Elin Lockneus, doktorand i praktisk teologi och präst i Härnösands stift

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel