Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Prekärt ekonomiskt läge tvingar oss sluta med fri kollektivtrafik för barn och ungdomar

Insändarskribenten ”En före detta Timråbo som tänkte till” frågar i sin insändare som publicerades den 24 juli, hur Timrå kommun tänkte när den beslutade att ta bort busskortet som ger fri kollektivtrafik för barn och ungdomar mellan 7 och 19 år.

Orsaken är, precis som skribenten nämner i sin insändare, att kommunen behöver spara pengar. Vi införde kortet för ett år sedan och syftet var att ge alla barn och ungdomar i Timrå möjlighet till trygga, säkra samt fria transporter till och från skolan, fritidsaktiviteter eller kamrater.

För oss var detta en viktig trygghets- och frihetsreform, så naturligtvis kändes det sorgesamt att ta bort det. Men beslutet var nödvändigt. Kommunens ekonomiska resultat för år 2018 var nästan minus 60 miljoner kronor, och helårsprognosen för 2019 pekar på minus 40 miljoner kronor.

Läget är med andra ord allvarligt, och för att motverka denna utveckling krävs det åtgärder som är handfasta och skarpa; vi har vi dragit ner på, samt tagit bort, några av kommunens icke lagstadgade verksamheter. Borttagandet av fria kollektivtrafikresor för barn och ungdomar är en sådan åtgärd. Vi har också infört anställningsstopp, med reglerat undantag, samt stor restriktivitet ifråga om inköp, konferenser och utbildningar. Därtill har vi igångsatt en lokalutredning för att få till stånd ett effektivare användande av våra lokaler. Vi genomför en genomlysning av Socialnämnden och vi har höjt flera av kommunens taxor och avgifter.

Utöver detta ser vi och Sundsvalls kommun över möjligheten till en ökad samverkan. Syftet är att förbättra effektiviteten, behålla kvalitén och spara pengar.

Vårt fokus är att genom ett strategiskt och långsiktigt arbete få en balans mellan intäkter och kostnader. Målet är god ekonomisk hushållning och verksamheter som håller hög kvalitet samt är effektiva.

Avslutningsvis, vill jag nämna att i samband med beslutet att ta bort ”Barnkortet”, beslutades också att vi ska utreda möjligheten att införa ett gemensamt ”Barn- och ungdomsbusskort” för Timrå och Sundsvalls kommuner. När ett dylikt busskort kan bli verklighet är i dagsläget omöjligt att säga, men jag nämner detta för att visa att vår ambition alltjämt är att ge kommunmedborgarna en bra (framtida) kollektivtrafik.

Stefan Dalin (S), kommunstyrelsens ordförande, Timrå

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel