Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Pride handlar inte om fjäsk och PR – utan om att föra kampen framåt

I Sundsvall har Pride firats i över tio år, men i år är det annorlunda. Till följd av den rådande pandemin så kommer ingen Pridefestival att hållas.

Eftersom Pride är extremt viktigt för många i Sundsvall är det här såklart en stor besvikelse, men uppehållet ger oss en möjlighet att fundera över hur vi vill att Pride ska se ut i framtiden.

Historien bakom Pride sträcker sig till år 1969, då polisen genomförde en razzia av en bar i New York vid namn Stonewall Inn. Baren var populär bland HBTQ+kretsar. Polisen brukade ofta trakassera den här sortens barer, men den här gången mötte de våldsamt motstånd.

Det nästkommande året genomfördes New York Pride, en demonstration för att uppmärksamma årsdagen av Stonewallupproret. Pride idag är något helt annat, där många HBTQ+personer inte känner sig trygga.

En av anledningarna till detta är poliserna som finns på plats. Självklart kan det finnas en poäng i att ha en grupp på Pride som ansvarar för säkerheten, men är polisen rätt val? Faktum är att i 25 procent av fallen där en transperson utsätts för fysiskt våld så är förövaren en polis under yrkesutövning, enligt en utredning från arbetsmarknadsdepartementet.

Dessutom är polisens problem med rasprofilering och övervåld en faktor som bidrar till att många rasifierade HBTQ+personer inte känner sig välkomna.

Även närvaron av politiska partier och företag är problematisk. Detta eftersom att de ofta ser Pride som en PR-grej. Att utge sig för att stötta HBTQ-kampen utan att faktiskt göra något annat än att hålla upp en Prideflagga är osmakligt, och att dessutom göra det samtidigt som ens parti röstar emot förslag för HBTQ+ personers rättigheter är ännu värre.

Nog för att deras deltagande normaliserar HBTQ+ i samhället, vilket absolut behövs, men jag som HBTQ+person ser gärna att de företag och organisationer som är på Pride också jobbar på andra sätt för förändring i samhället.

Misstolka mig inte, visst tycker jag om att gå i paraden eller att kolla på karaoketävlingar, men vi måste ha en diskussion om vilka som hör hemma på Pride.

Pride kan inte bara vara en folkfest, det måste även föra kampen framåt, och att de som upprätthåller samhällets förtryckande strukturer kommer till Pride för att fjäska för de förtryckta är inte vad Stonewallupproret handlade om. Den saken är säker.

Maximilian Näsholm, Ordförande Ung Vänster Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel