Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Primärvården bantas – kommunpolitikerna i Sundsvall har stort ansvar för landsbygdsutvecklingen

 
Bantningen av hälsocentralerna
Visa alla artiklar

"Bor du på landsbygden får du skylla dig själv…"

Citatet kommer från en politiker som talade fritt från hjärtat i en pressad situation. Uttrycket passar dock väl in i dagens situation där medborgarna som bor på landsbygden hela tiden utarmas på sina rättigheter.

Regionens misskötta ekonomi får vi medborgare nu betala genom sämre tillgång till sjukvård. Tidigare antydningar om satsning på primärvården byts nu mot att den istället ska bantas.

När får vi höra från ledningen att datasystem fungerar så att administrationen kan bantas eller att beslutprocessen kan delegeras så att organisationen kan göras plattare? Nej, hela tiden får vi höra att inskränkningar måste ske i den verksamhet man är satt att sköta mot medborgarna eller att skatten måste höjas. Studera hur industrin arbetar med produktivitet!

I den rådande debatten om primärvården i Region Västernorrland är det lätt att känna sig manipulerad av de skäl som anges för neddragningarna.

Det som inte nämns är att för all verksamhet måste det finnas ett underlag. Det gäller affärer, skolor, barnomsorg och även primärvården. Här har kommunen ett stort ansvar!

I Sundsvalls kommun satsas allt i stadskärnan, med dess nära omnejd, medan befolkningsmängden i dess relativt stora landsbygd minskar och andelen äldre ökar.

Politikerna hänvisar till landsbygdsprogram, ekonomiskt stöd i olika former, 50-miljonerssatsning, med mera, men hur bidrar detta till den nödvändiga befolkningstillväxten? När bidrog Mitthem till att bygga på landsbygden senast och hur har Näringslivsbolaget lyckats med att etablera nya företag på landsbygden? En sak är att formulera ägardirektiv en annan sak är att verkställa. Här gäller "mycket snack och lite verkstad".

Det finns en hel del forskning kring landsbygden och dess utveckling. Detta redovisades bland annat vid ett symposium hösten 2018. Här poängterades behovet av en återflyttning till landsbygden med tanke på hur klimatförändringen och minskningen av fossila ämnen kommer att påverka tillvaron. Kommer framtidsbranscher som exempelvis jordbruk och skogsnäring att kunna utvecklas om landsbygden avfolkas?

Här gäller det att tänka längre än en mandatperiod!

Hur ska en återflyttning till landsbygden kunna ske om idag fungerande verksamheter successivt försvinner?

Lars Carlsson, Liden

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel