Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Primärvården måste förändras – ett måste att se över vilket innehåll som ska erbjudas på vilka orter

Tack Stig R (insändare i ST 21/10) och många andra som hör av sig med tankar och förslag kring Region Västernorrlands hälsocentraler.

Stig R ber mig ge besked om var Socialdemokraterna står. Jag vill börja med att ge en bakgrund.

Den primärvård som drivs av regionen står under samma regelverk som den primärvård som drivs av privata aktörer, vad gäller krav på tillgänglighet och nivå av vård. Skillnaden är att de privata kan välja att enbart plocka russinen ur kakan, genom att etablera sig i tätorter med stora underlag av patienter och god tillgång till personal.

Regionen ansvarar för all primärvård, och driver därför även hälsocentraler i glesbygd. Vi ska notera att i Västernorrland finns också företag som driver hälsocentraler på mindre orter, så är det inte i alla län.

Det vi ser i Västernorrland är en befolkning som koncentreras till tätorterna, en befolkning som blir äldre och som lever längre med sina sjukdomar. Vi ser en förbättrad möjlighet till digitala tjänster, hemsjukvård eller egenvård. Vi ser att allt större del av resurserna krävs för att ge god livskvalitet till en ökande andel kroniskt sjuka. Detta är trender i hela Sverige.

När man ser detta är det viktigt att vården också förändras för att bättre passa de behov som finns. Det gäller både vilken vård som ska ges och hur den ska ges.

Att ringa hälsocentralen en viss tid på morgonen för att boka en tid till en läkare kanske behöver ersättas med ett samtal till 1177 Vårdguiden som både bedömer vilken vård som kommer behövas och samtidigt bokar tid för det, på rätt nivå med rätt vårdkompetens.

Väntrummet till distriktssköterskan kanske ersätts med en kontaktsjuksköterska som genom olika tekniska verktyg kan följa upp en patient på distans. Det finns olika förutsättningar för varje individ, och det kommer vården ta hänsyn till.

Det finns inte ekonomiska resurser för att driva vården som tidigare. Det gäller alla regioner i Sverige, inte bara Västernorrland. Kostnaderna ökar mer än skatteintäkterna. Det kommer heller inte att finnas nog med personer för att ge god vård och omsorg om vi inte ändrar på våra arbetssätt, eftersom de i arbetsför ålder inte kommer vara lika många som de som är äldre eller yngre.

Att då se över vilket innehåll som ska erbjudas på vilka orter i länet är ett måste. Det finns inget intresse av att "riva" men det finns ett behov av att göra det som leder till god patientsäkerhet, god arbetsmiljö och god tillgänglighet för hela länet.

Jag är glad över det stora engagemang som finns för vården i Västernorrland. Mitt och mina partikamraters ansvar är att lyssna inte bara på de med lokala önskemål utan se över länet som en helhet. Primärvården har lagt sitt förslag ur ett sammanhållet länsperspektiv. Vi har haft och kommer ha fortsatt dialog med invånare.

Vad som kommer ut av dessa dialoger tänker jag inte spekulera i. Jag nöjer mig med att lyssna och ta till mig de synpunkter som kommer fram, för att våra beslut när de väl tas ska vara de klokaste och bästa – för hela Västernorrland.

Elina Backlund Arab (S), förtroendevald Region Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel