Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Privata vårdgivare är självklara samarbetspartners i sjukvården – varför laga det som inte är trasigt?

 
Corona: Sjukvården
Visa alla artiklar

I tider av kris då svensk sjukvård prövas är det en självklarhet att alla hjälps åt. Landets vårdgivare gör nu stora insatser för att hantera coronavirusets effekter. Det har aldrig rått något tvivel om huruvida privat driven vård varit redo att bidra. Fyra av tio vårdcentralsbesök i Västernorrland sker redan hos privata vårdgivare.

Nina Orefjärd och Isabell Mixter, båda (V), menar i en insändare i ST 3 april, att regioner borde ges möjlighet att använda sig av privata vårdgivare. Vi kan inte annat än instämma. Vårdföretagarna har därför i god dialog och samarbete med Sveriges Kommuner och Regioner tillsammans tagit fram en vägledning till stöd för regioners och privata vårdgivares samverkan under pandemin.

I Västernorrland verkar de privata vårdgivarna sida vid sida med den regiondrivna vården för att bekämpa virusutbrottet. Vänsterpartisterna skriver själva om välfungerande samverkan mellan den regiondrivna och privat drivna sjukvården i regionen. Så varför laga det som inte är trasigt?

Måhända handlar det egentligen om det andra budskapet i Orefjärds och Mixters artikel, där de hävdar att "det nu finns en bred enighet från vänster till höger om att vården nog ändå gör sig bäst i det offentliga". Det står politiker fritt att ha synpunkter på om det är bra att låta patienter själva välja vårdgivare, men inte att låtsas att de egna åsikterna är allomfattande.

När den här krisen är över kommer vi att behöva utvärdera. Vad gick bra, vad gick fel och hur ska vi göra nästa gång. Men att nu som Vänsterpartiet gå till storms för att ändra tingens ordning under rådande pandemi, när seriösa aktörer i god ordning och anda bygger goda samarbeten, är inte vad svensk sjukvård behöver just nu. De privata vårdgivarna är självklara samarbetspartners i sjukvården i Region Västernorrland.

Privat driven sjukvård gör allt den kan för att svensk vård nu och även i framtiden ska fungera väl för landets patienter.

Karin Liljeblad, näringspolitisk expert, Vårdföretagarna

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel