Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Processen kring Näringslivsbolaget en tragisk historia – en offentlig ursäkt är på sin plats

 
Turerna kring Näringslivsbolaget
Visa alla artiklar

I ST beskriver kommunalrådet Peder Björk i en debattartikel och kommundirektör Åsa Bellander i en nyhetsartikel, det de anser som en korrekt hantering av utredningen i Näringslivsbolaget.

Vi delar inte deras beskrivning.

Vd samt två chefer entledigas. Dyr utredning motsvarande en brottsutredning köps. T.f. vd tillsätts. Allt utan att informera styrelsen. Allt mörkas. Frågor till ordförande Anders Hedenius besvarades med tystnad och till med med lögner.

Chefer fick endast veta att det handlar om arbetsmiljö. Måste lämna ifrån sig sina datorer. Förbjöds kontakta sina medarbetare, heller inte tala jobb med externa.

Styrelseordförande och kommundirektör uttrycker ärendet som allvarligt och i media används ord som oegentligheter av bland annat kommundirektören. Kan liknas vid bedrägeri eller fusk. Inga oegentligheter har konstaterats.

Uppdraget har ej upphandlats enligt reglerna i LOU. Beställaren Eva Carron, biträdande kommundirektör i Sundsvall, som saknar attesträtt för bolaget, informerar styrelsen om att det inte är nödvändigt i detta fall. Upphandlingen påstås av Åsa Bellander vara akut. Nonsens. Tog en månad från erhållen offert tills att begärt material levererades.

Tyvärr har detta ärende skötts så illa att det bör leda till en offentlig ursäkt.

Utredningen visar på en del brister som gärna lyfts fram. Brister som är relativt lätta att åtgärda och som sannolikt vid liknande utredningar dyker upp i andra kommunala bolag.

Att utredningen ger både styrelsens ordförande och kommunledningen skarp kritik undviker man att berätta. Bland annat står att inga av anmälda visslingar är att betrakta som ”kränkande särbehandling”. Cheferna frias från anklagelserna. Av 18 fall som anmälts kommer 72 procent från samma person, med bland annat kritik mot samtliga chefer.

Utredarna skriver ”Chefer har satts på undantag som gjort att de farit mycket illa i processen. Finns omständigheter som i vissa lägen talar för att cheferna utsatts för kränkande särbehandling”.

Trots styrelsebeslut har två av cheferna ännu inte återgått i arbete. Även här fattas beslut över huvudet på styrelsen.

Kommundirektören säger att hon inte rekommenderat att cheferna ska arbetsbefrias. Stämmer inte med den information som förmedlats i styrelsen.

En tragisk historia, där tre chefer lidit oerhört. Deras yrkeskarriärer och personliga varumärken har med denna svårförståeliga hantering raserats. Samtliga medarbetare lider enormt över en arbetsplats som varit mycket trevlig men där många idag vantrivs.

Ledningen påstår att det funnits bra kontakt med de arbetsbefriade. Utredningen skriver ”Cheferna synes ha fått synnerligen dålig information och framförallt dåligt stöd från arbetsgivare under processen”. Står även ”Cheferna tillvitas misstankar som det saknas grund för i de faktiska anklagelserna”.

Att vara arbetsgivare innebär för oss att man i alla lägen tills någon döms, värnar sina anställda.

Av det vi läst av Peder Björk och Åsa Bellander förefaller det mycket viktigare att framställa sig själva som föredömen i denna process. Avsaknaden av ödmjukhet och empati är total.

Tyvärr har detta ärende skötts så illa att det bör leda till en offentlig ursäkt. Nämnas kan också att i de medarbetarundersökningar som årligen presenteras för styrelsen har resultaten alltid varit mycket bra.

Leif Johansson och Tom Emanuelz, tidigare styrelseledamöter i Näringslivsbolaget AB

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel