Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Produktionen av tryckpapper i Ortviken tog tvärnit – ledningen visar stor vekhet i stridens hetta

 
SCA avvecklar tryckpapperstillverkningen
Visa alla artiklar

Med anledning av Mats Olofssons insändare "SCA borde ha fokuserat på marknad och kund" i ST 3/9.

Det har nu gått ett par veckor efter beskedet att SCA överger tryckpappersproduktionen helt. Ett beslut som får mycket omfattande konsekvenser för alla anställda men även för samhället i och kring Sundsvall.

Det var känt för alla att en minskning av pappersproduktionen skulle ske om ett beslut om CTMP-produktion togs. Men det blev alla tre maskiner! Och inom sex månader!

Det är känt att tryckpapper inte är en framtidsprodukt, men det är i högsta grad en nutidsprodukt. Det finns trots allt en marknad i Europa på bortåt 20 miljoner ton årligen (före corona). Efterfrågan kommer öka igen när coronaläget nu börjar stabiliseras.

Ortviken har kämpat i motvind förr med negativt kassaflöde, men nu blev det tvärnit. Var blev det av kampen? Var finns jävlar anammat? Är det knapert och besvärligt brukar det normalt bli nerdragningar och olika besparingar. Det har drabbat Ortviken förr.

Men företagets högsta ledning vek ner sig fullständigt utan att ge möjligheten för Ortviken att anpassa sig långsammare genom stopp av en maskin till.

På Ortviken fanns en helt ny ledning som just sjösatt en ny organisation fokuserad på strukturerat förbättringsarbete och ett nytt ledarskap som inte fick chansen. Och visst skulle det fungera att anpassa verksamheten effektivt till två maskiners produktion.

Detta sammantaget med det som Mats Olofsson beskriver i sin insändare får mig också tro att det förekommer en maktkamp kring SCA kopplat till Holmen. Fanns det enighet i styrelsen för beslutet?

Som delägare i företaget tycker jag ledningen visar en stor vekhet i stridens hetta. Begreppet "last man standing" har förekommit för Ortviken, det vill säga att kämpa till slutet. Det finns många andra fabriker med betydligt sämre förutsättningar köra, och hade Ortviken hållit ut längre hade andra bruk förekommit Ortviken med inskränkningar.

Redan samma dag som SCA:s beslut meddelades stopp på Kaipolas fabrik i Finland, 725 kiloton per år.

En tanke som också dyker upp är om Ortviken under tid fått bära oproportionerligt stora kostnader för overhead, massa, ved, etcetera, för att få svårare visa lönsamhet?

Fredrik, Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel