Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Psykisk ohälsa väntas öka i pandemins spår – mer resurser behövs till förebyggande insatser

 
Corona: Sjukvården
Visa alla artiklar

Varför är det så tyst kring psykiatrin i Västernorrland?

Depression, suicid och missbruk väntas öka i coronapandemins spår.

I Region Stockholm arbetar man nu för högtryck med akut krisstöd för patienter, personal och anhöriga.

"Vi jobbar med den akuta fasen, men måste även rusta psykiatrin för coronaeffekter på lång sikt", säger Susanne Nordling (MP, ansvarig för psykiatri och psykisk hälsa i Region Stockholm i en artikel i DN.

Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin har analyserat både kort- och långsiktiga effekter av coronapandemin. Människor med psykiska problem riskerar också må sämre och isoleringen väntas öka för psykisk ohälsa.

Även forskare förväntar sig kraft ökning av självmord bland dem som drabbas av corona och ekonomiska kriser. Om jag har förstått saken rätt så omfattas 40 procent av alla sjukskrivningar av psykiatriska diagnoser och en tredjedel av primärvårdens läkarbesök har psykisk ohälsa som grund, och de flesta är depression- och ångestsyndrom.

De som arbetar med förebyggande insatser inför konsekvenserna av den psykiska ohälsan i coronapandemins spår måste få ökade resurser.

Fd regionanställd

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel