Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Rädda Ljunganlaxen – fortsätt fiska

Havs- och vattenmyndigheten vill förbjuda fiske efter lax och öring i Ljungan. Vi ska inte sitta på läktaren och titta på när laxbeståndet kollapsar i Ljungan.

De senaste åren har föryngringen av lax i Ljungan i stort sett uteblivit enligt de elfisken efter smolt som genomförts. Det medför stor risk för en svag laxstam om några år med dåligt fiske som följd.

I somras var det god uppgång av lax i älven och ett fiskestopp genomfördes på grund av det varma vattnet. Mycket sjuk och död fisk observerades efter stränderna under sensommar och höst.

Risken är stor att även höstens lek blev misslyckad och att elfisket efter smolt även nästa höst blir en besvikelse.

Lax- och öringfisket i Ljungan ger många en meningsfull fritid och genererar intäkter till bygden och bör förbättras i stället för att förbjudas.

Antalet laxar som fångas av fiskare kanske ligger kring 1-5 procent av de som vandrar upp i älven en sommar. De flesta av dem återutsätts dessutom och hamnar aldrig på matbordet.

Fisket påverkar förmodligen laxtillgången väldigt lite och ett fiskeförbud blir mest en symbolisk handling.

Eftersom fångsterna rapporteras finns flera års värdefull fångststatistik som är den mest tillförlitliga indikationen på hur mycket och hur stor lax som vandrar upp.

Vad kan vi då göra i stället för förbud och bara sitta och hoppas på turen?

Havs- och vattenmyndigheten bör i stället ta initiativ till att avelsfiske av lax inleds redan i år och att odling påbörjas av laxyngel för utsättning. Här finns det ju dessutom möjligheter att bara odla lax som fortfarande har så mycket gener från Ljungan i sig som möjligt.

De miljövänliga elföretagen med kraftverk i älven ställer nog upp frivilligt med pengar i det utsatta läget Ljunganlaxen befinner sig i nu. Om inte annat om vi konsumenter kräver det.

Fisket i Ljungan borde kunna fortsätta som tidigare, och fiskekort fortsätta generera slantar.

Fiskerättsägarna kan säkert avstå från intäkter några år och se det som en investering för framtiden. Jag är i alla fall beredd att hjälpa till så gott jag kan, utom att bara sitta på läktaren.

Einar Alke, fiskerättsägare

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel