Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Rädsla orsak till att kloka åsikter inte kommer fram innan beslut är tagna – det är lätt att vara efterklok

Med anledning av insändaren "Många kloka insändare – men fler behöver tycka till".

Jag håller med dig, det finns så många kloka människor i vårt land, i vår kommun, på vår egen gata. Jag möter människor varje dag som har idéer och lösningar på det mesta. Och faktiskt är de flesta lösningarna geniala.

Däremot räcker det inte med att bara säga det till grannen. Det räcker inte med en insändare, även om det kan vara första steget mot ett engagemang.

Tyvärr ser jag oftast dessa kloka människor mest sitta med sina lösningar hemma på gräsmattan istället för att våga stå för dem hela vägen. Ut med det! Tyck till så ALLA hör!

En annan sak är att de här människorna är tysta innan beslut tas, för att sedan, när resultatet visar sig, basunera ut hur fel det blev. Efterklok.

Här är ett typexempel som beskriver alla samhällets funktioner och plattformar: Hur ofta ser du inte föräldrar eller andra vuxna stå vid sidan av fotbollsplanen och gnälla över tränarens insats och där vid sidan av planen har de alla lösningar i världen för hur laget ska vinna och bli bättre? Ja, det är vid varje träning och vid varje match. Säkert hörs det även hemma vid köksbordet.

Men när frågan ställs om att vara med och hjälpa till, så vågar de inte. De vill inte göra bort sig. Det är så klart lätt att tycka till när någon redan vågat ta ett beslut, och det beslutet visade sig bli katastrof. Efterklok, igen. Och det är just efterklok de flesta är i sina insändare och i sina lösningar.

Så problemet jag ser i samhället idag och som gör att vi tycker ”det går alldeles åt pipsvängen” är just rädslan så många har av att engagera sig, göra bort sig och att bli ifrågasatta.

Tänk om de kloka vågade ta till ton redan innan beslut är tagna och resultat visat att deras lösningar är en självklarhet, även för den som tog fel beslut i första början.

Vi behöver ingjuta självförtroende i våra medborgare och få dem att förstå att politik och vårt samhälle är något vi alla har rätt (och skyldighet) att engagera oss i och förbättra.

Chatrine Nordlund

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel