Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Rannsaka dig själv innan du går ut i strejk – vilka val gör du i din vardag?

Att Greta Thunberg har skapat heta politiska debatter om klimatfrågan är det nog ingen som undgått. Personligen är jag imponerad över hennes driv och hur hon har lyft kanske vår tids viktigaste fråga högre än någonsin. Men den stora frågan är bara hur många av de som stöttar Gretas skolstrejk, vuxna som ungdomar, som faktiskt försöker leva som de lär?

Många av dem påstår att de vill väcka politiska debatter och detta är naturligtvis en av de flera avgörande frågorna. Men som många vet är politiken komplicerad med många och långa beslutsprocesser.

Så innan du sätter dig på tvären och kräver att andra människor ska lösa problemet åt dig vill jag att du frågar vad du själv gör åt saken, egentligen?

Vilka val gör du i din vardag för att göra skillnad? Prioriterar du den lokala handeln eller beställer du kläder och andra saker på nätet? Kanske till och med övervägande del från utlandet? Köper du alltid svenskt kött? Eller nöjer du dig med att köpa dansk fläskfilé och kyckling och tycker det är ”nära nog”?

Om du inte är köttätare, väljer du alltid svenska klimatsmarta alternativ i första hand? Eller köper du bönor och tofu som transporterats över halva jordklotet istället för näringsrika svenskproducerade mejeri- och spannmålsprodukter?

Anstränger du dig för att undersöka ursprunget på maten du köper? Om inte, kanske du inte heller visste att de flesta proteinbars och drycker, som är så populära bland framförallt ungdomar, ofta innehåller mjölk från Tyskland och Österrike. Är det hälsosamt och miljövänligt, tror du?

Har du tänkt på att transporten av dessa utländska varor oftast går via utländska och icke-miljövänliga lastbilar? Som dessutom sällan lever upp till svenska lagkrav på vinterdäck och kör- och vilotider och därmed är direkt trafikfarliga? Har du tänkt på att dessa miljöfarliga skrothögar som kör runt på våra svenska vägar utkonkurrerar svenska åkeriföretag som kämpar stenhårt med dyra investeringar för att leva upp till de hårda miljökraven vi redan har i Sverige, men som blir allt svårare att klara av, på grund av att du hellre väljer billiga varor av sämre kvalité från utlandet?

Svenskt näringsliv lider tillräckligt hårt för att de redan tar ett stort ansvar. Just därför är det extremt nödvändigt att vi hjälper vårt eget land och på så vis även klimatet på samma gång.

Jag vill därför att du ska fundera över dessa frågor innan du går ut i strejk eller på annat sätt yttrar dig i klimatfrågan. Och om du inte är gammal nog för att styra över dessa vanor fullt ut - ställ då samma krav som Greta gjorde på sina föräldrar. För om du inte med ett rent samvete kan känna att du gör ditt yttersta har du ingen rätt att kräva att andra ska lösa problemet åt dig. Då är du faktiskt en del av problemet som du demonstrerar mot.

Lotta Sundberg

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel