Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Rasera inte Timrå kulturskola – utveckla den istället

 
Sparkraven i Timrå kommun
Visa alla artiklar

Timrå och många andra kommuner ser kulturskolans verksamhet som en fritidsaktivitet och kostnad. Inget kan vara mer felaktigt. Detta är en skolverksamhet.

Att chockhöja terminsavgiften, som nu några politiker föreslår, innebar att många föräldrar inte kan låta sina barn få ta del av kulturaktiviteterna av kostnadsskäl.

Oansvarigt av politiker att inte förstå bättre. Eller är det ett medvetet sätt att lägga ner skolan, då underlaget sjunker? Eller om inte avgiften höjs, läggs då skolan ner?

Självklart är det en kostnad för kommunen att satsa på barn och ungas kulturupplevelser och intressen, men den kostnaden kan visa sig vara liten, om man tänker på alternativet.

Kulturskolan är ju en kommunal verksamhet och varje kommun bestämmer ju själv om den skall finnas, vad den får kosta och vilken inriktning den skall ha – men den har också ett nationellt intresse bland annat som grund för högre studier.

Timrå har en mycket väl fungerande kulturskola som uppskattas av barn, unga och föräldrar. Att få ta del av samt utveckla ett kulturintresse är inte bara viktigt för dessa, utan även för samhället i stort.

Kultur är positiva upplevelser och är en av grundpelarna i ett gott samhälle. Terminsavgifter är ett sätt att delfinansiera verksamheten, snittet i landet är cirka 700 kr, men många tar bort den. Man tycker helt enkelt det är viktigt att så många som möjligt få ta del av kulturen – spela, dansa, sjunga, spela teater, med mera – ingen skall behöva avstå denna verksamhet på grund av kostnaden.

Sundsvall, som ett exempel, har aldrig haft avgifter och det har fungerat utmärkt.

Under 1950-talet startade de kommunala musikskolorna där elever fick enskilda lektioner på ett instrument, samt möjlighet att spela i en orkester. Så småningom breddades verksamheten med andra kulturformer och ändrade namn till kulturskola. I dag står kulturskolan inför en ny utvecklingsfas. Att i samarbete med grundskola och staten tillsammans forma en verklighet som når och utvecklar barn och unga genom kulturupplevelser.

Rasera inte Timrå kulturskola – satsa på att utveckla den i stället.

Hansove Johansson

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel