Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Rätt att prioritera yngre i intensivvården – men onödigt att informera

 
Corona: Sjukvården
Visa alla artiklar

För en tid sedan kablades det ut ett riksomfattande beslut som rörde landets sjukhus med riktlinjer för ansvariga läkare när de stod inför absolut nödvändiga prioriteringar ifråga om beläggning av begränsade platser vid intensivvården.

Genom detta beslut fick vi äldre så att säga svart på vitt att vi gamla kom i andra hand till förmån för yngre – och det var säkert en lättnad för respektive läkare att ha detta beslut ryggen. Jag tycker själv, tveklöst, att det var ett mycket bra och nödvändigt beslut.

För oss äldre som ännu har förståndet i behåll har den prioriteringen ändå varit självklar, om och när en sådan situation uppstått. För min del har jag förlitat mig på det goda omdömet hos läkare vid landets infektionskliniker som bland annat fattat beslut i dessa svåra avgöranden. Sundsvalls sjukhus utgör avgjort inget undantag därvidlag.

Det som jag och min fru reagerat mot är att det beslutet från överheten hade lika gärna kunnat vara en angelägenhet mellan medicinalstyrelsen och läkarkåren. Vi har ändå insett att våra dagar kan vara räknade av många skäl. Men vi ser inga behov att dessutom i dessa riskabla tider informera bland annat gamla människor om en så självklar sak – något som rimligen de flesta äldre i alla fall tar för givet. Eller var syftet att skrämma oss i riskzon att iaktta ytterligare försiktighet?

För i grund och botten gällde det väl att stötta upp läkarna i mycket svåra beslut. Inte att i klartext märka ut och klargöra för gamla som fortfarande kan tänka och inse att de under vissa förutsättningar, det vill säga platsbrist, kan vara dödsdömda i förväg om de insjuknar. Dessa så "kalla fakta" borde inte ha behövt tynga oss än mer i framtiden utöver vår utsatta isolerade tillvaro i nuläget.

Positiv Ångebo

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel