Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Rätt tid för nya, hållbara vanor – våga testa växtbaserad mat

Ja visst är den varma, gröna och ljusa sommaren i Medelpad alldeles underbar. Bortglömd är den kalla, livlösa och bleka vintern.

Men övergödningen av Östersjön och klimathotet är två orosmoln som ruvar i horisonten. Nu är stunden inne att byta ut biff mot bönburgare och grunda nya hållbara matvanor inför hösten.

Algblomningen som slukar Östersjöns syre har redan börjat komma igång på grund av värmen. Djurindustrin göder den med gödsel som rinner ut i Östersjön. I dagsläget är en bottenyta lika stor som Danmark utan syre. De djur som inte kan fly kvävs långsamt till döds.

Sommarhettan har varit intensiv. Köttfabrikerna eldar på brasan genom att pumpa ut enorma mängder växthusgaser i atmosfären i form av metangas från rapar, lustgas från gödsel och koldioxid från skövlade skogar som gjorts om till foderodlingar och betesmarker.

Solen och semestern uppfyller Medelpad med glad och avspänd atmosfär. Våga testa växtbaserad mat som inte skadar vår miljö!

Jonas Norberg

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel