Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Regionen: Inga större skillnader om hälsocentralen i Liden blir filial – fortsatt god och säker vård med samarbete och ny teknik

Replik på insändaren "Obesvarade frågor om hälsocentralens framtid i Liden” skriven av Lotta Evrung, ordförande Indal Lidens socialdemokratiska förening.

Det allra viktigaste för oss är att den vård som ges ska ges efter behov, med hög patientsäkerhet och god tillgänglighet. Rent konkret så innebär det bara mindre skillnader för dig som boende i Liden eller för personalen att göra Hälsocentralen Liden till filial.

Hälsocentralen Liden samarbetar sedan flera år tillbaka med såväl Hälsocentralen Granlo som övriga hälsocentraler i området. Det samarbetet kommer att fortsätta och utvecklas. Det innebär att vi inte heller planerar att flytta vård från Hälsocentralen Liden till någon annan hälsocentral. Genom ett ökat samarbete säkrar vi upp att du också fortsättningsvis ska ha en bra primärvård.

Du skulle även i fortsättningen gå till samma hus som nu när du har behov av besök som utförs i primärvården. Det finns redan idag vissa besök när man får åka till Granlo, exempelvis för att träffa psykolog. Som boende i Liden skulle du, om förslaget genomförs, rent administrativt vara listad vid Hälsocentralen Granlo.

Med en filial istället för en hälsocentral har vi större möjligheter att styra över vilka kompetenser och resurser vi ska ha utifrån vilka behov ni som bor i Liden faktiskt har.

Det som behövs för en god vård i framtiden är att vi klarar av att använda våra begränsade resurser så klokt som möjligt. Att lösa morgondagens utmaning med dagens lösningar är omöjligt, vi behöver tänka och göra annorlunda.

Du undrar vilka konkreta åtgärder som har gjorts för att rekrytera personal. Den huvudsakliga rekryteringen av nya specialister i allmänmedicin sker genom egen utbildning av ST-läkare. Erfarenheter från Västernorrland och övriga regioner i Sverige har visat att om vi ska lyckas med kompetensförsörjningen så måste vi utbilda specialistläkare själva. Rekryteringförsök från andra delar av landet eller utlandet förekommer men har begränsad effekt. Vi annonserar återkommande efter personal i olika media. Enheter som har svårt att fylla sina tillgängliga tjänster har också möjlighet att erbjuda nya anställda extra lönetillägg.

För att på lång sikt klara av kompetensförsörjningen och att utveckla vården på Hälsocentralen Liden behöver vi dels undersöka hur vi kan ta hjälp av olika digitala verktyg och dels se över om vi kan arbeta på andra sätt än vi gör idag.

Vi ser inga större ekonomiska vinster med de föreslagna förändringarna. Däremot ser vi att förändringarna kommer att betyda mycket för att säkra kompetensförsörjningen också på lång sikt.

Det är tillfredsställande att höra hur stolta ni är över den hälsocentral som finns i Liden. Det är vi också. Det vi tillsammans kan göra är att öppet utforska de nya möjligheter som både teknik och nya samarbeten kan leda till.

Lena Asplund (M), ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden Region Västernorrland

Elina Backlund Arab (S), vice ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden Region Västernorrland

Anna-Lena Lundberg, primärvårdsdirektör Region Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel