Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Regionen om utnämningen "Årets förvillare"

För några dagar sedan blev det känt att Region Västernorrland, tillsammans med tre andra regioner, utnämnts till Årets förvillare 2019 av föreningen Vetenskap och folkbildning. Utnämningen baseras på att vi under året skulle ha använt så kallade DISC/DISA-test för att utbilda, kartlägga och rekrytera personal. Det ska ha skett till en total kostnad på över elva miljoner kronor för de fyra regionerna.

Uppgifterna stämmer delvis. Verktyget Everything DISC ingår som en liten del i momentet Leda sig själv i vår ST-utbildning där deltagarna på frivillig basis kan göra en DISC-profil. Momentet omfattar en halvdag av den sju dagar långa ST-utbildningen Ledarskap i vården som Region Västernorrland upphandlat från utbildningsföretaget Move.

ST-läkarna har därutöver fyra interna utbildningsdagar som leds av våra egna medarbetare och ett par pensionerade före detta anställda i Region Västernorrland.

Enligt utbildningsföretaget Move uppgår DISC-delen till sex procent av hela utbildningen.

För Region Västernorrlands del landar vi på en kostnad om 27 000 kronor för momentet med DISC. Vår totala kostnad för hela ST-utbildningen Ledarskap i vården är 409 550 kronor.

Syftet med DISC-testet är att ST-läkaren ska få syn på sig själv, reflektera över sina egna beteendemönster och se vad de kan innebära i dennes kontakter med kollegor, medarbetare, patienter och anhöriga. Detta för att skapa större förståelse för olikheter och främja kommunikation och goda relationer.

Förutom att DISC används som en del i ST-utbildningen har Region Västernorrland också vid Etikens dag 2018 anlitat Thomas Eriksson, författare till boken Omgiven av idioter och som baserar sina böcker på en version av DISC, som föreläsare. Den kostnaden uppgick till cirka 60 000 kronor.

Verktyget är däremot inget vi använder oss av i vårt rekryteringsarbete. Där arbetar vi med kompetensbaserad rekrytering.

Elisabet Skagius, övergripande studierektor AT/ST-utbildningen, Region Västernorrland

Ewa Strömsten, HR-direktör, Region Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel