Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Regionen svarar: Önskar att vi kunde covidtesta alla som vill varje dag – men kapaciteten är begränsad

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Replik på insändaren "Varför sker ingen testning av covid-19 under helger – tar pandemin ledigt?" i ST 30/12.

Vi skulle önska att resurserna var obegränsade så att vi kunde testa alla som ville för covid-19 varje dag. Så ser inte verkligheten ut. Efterfrågan av provtagning har också varierat och vi försöker matcha den med utbudet i den mån vi kan, men ibland har väntetiderna på att få göra test varit för långa, vilket vi beklagar.

Vi har valt en lösning för egentester där vissa apotek står för hanteringen av testerna. Det är en bra och säker lösning, men vi är begränsade till en viss kapacitet och kan inte ta emot hur många som helst under en och samma dag.

De tre apotek i Sundsvallsområdet som hade öppet för testutlämning lördagarna 26 december och 2 januari blev alla fullbokade.

Alla har ansvar att hålla sig isolerade vid symtom som kan vara covid-19, det gäller oavsett när du får tid för provtagning. Det är inte provtagningen i sig som minskar eller ökar smittspridningen, det är hur vi förhåller oss till Folkhälsomyndighetens restriktioner och följer dem.

Och nej, pandemin tar inte ledigt. Däremot behöver vi och apoteken som arbetsgivare se till att våra medarbetare ibland får återhämtning så att vi kan klara provtagnings- och vårdtryck under lång tid.

Anna-Lena Lundberg, ansvarig för provtagning av covid-19 i Region Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel