Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Regionen svarar: Vi har en rutin för doser som blir över – prioriterade får vaccin först

Replik på signaturen insändaren "Chefer som går före i vaccinkön bör bestraffas" i ST 19/2.

Självklart ska invånarna kunna lita på att vaccinationen mot covid-19 sköts enligt de regler och prioriteringar som finns. I Västernorrland har vi en rutin för de doser som av olika anledningar kan bli över.

De covidvaccin vi har nu måste användas efter sex timmar efter beredning eller punktering av ampullen. Planering görs så att alla doser förväntas gå åt under en dag.

Om den som ska vaccineras blir sjuk kan vi inte ge vaccinet, inte heller om den bokade personen av någon annan anledning uteblir från sin tid. När sådant händer och doser blir över kallar vaccinerande mottagningar in personer som kan komma med kort varsel enligt gällande prioriteringsordning.

Först kommer alltid de som ingår i den aktuella grupp som vaccineras. Om vi exempelvis skulle ge vaccindosen till en person med hemtjänst så försöker vi hitta en annan person med hemtjänst. Sedan kontaktas vård- och omsorgspersonal som arbetar med äldre och sköra, efter det annan personal som jobbar patientnära. Övrig hälso- och sjukvårdspersonal kommer sedan. För att inget vaccin ska kasseras i onödan så kan vi i sista hand ge vaccinet till övriga personer som med kort varsel kan ta det.

Målet är självklart att inget vaccin ska gå till spillo och vårt uppdrag är att vaccinera de som riskerar att bli svårt sjuka eller att dö av covid-19 först.

Karin Sellgren, vaccinationssamordnare covid-19 Region Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel