Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Regionens kulturchef svarar: Konst kan betyda mycket för den som är sjuk

Replik på insändaren "Låt pengarna gå till vård och omsorg – vem orkar bry sig om konst när man är sjuk?" i ST 12 december.

Region Västernorrland har i likhet med alla regioner i Sverige ett statligt uppdrag att arbeta med kultur och utvecklingsfrågor. Konsten och konsthandläggningen är en del av förvaltningen regional utveckling. Vi arbetar för att Västernorrland ska vara en bra plats att bo, verka och leva i och där är kulturen en viktig del.

Regional utveckling är inte en del av hälso- och sjukvården och använder därmed inte pengar som annars skulle ha gått till vård och omsorg av patienter.

Genom vårt arbete med kultur och utveckling får vi ta del av statliga medel som syftar till att främja kultur och utveckling i hela Sverige, pengar som vi annars inte skulle ha fått.

Konsten i Region Västernorrlands offentliga miljöer är till för patienter, besökare och personal och är mycket uppskattad av många.

Allt mer forskning visar på konstens betydelse för hälsa, god vård och tillfrisknande. Vår övertygelse är att konsten har en läkande och hälsofrämjande verkan och kan få oss att må bättre.

Dessutom tror vi att ett brett kulturutbud gör Västernorrland till ett attraktivare län.

Maria Oldenmark, kulturchef Region Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel