Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Regionråd: Svårt att läkare ska bestämma över vården när det är kamp mellan landskapen

Med anledning av nyhetstexten "Exchefen totalsågar regionens politiker" i ST 10 maj.

Jag delar före detta primärvårdsdirektören Markus Kallioinens uppfattning att primärvården behöver stärkas. Det är en utmaning att fördela de knappa resurserna till primärvård för att möta medborgarnas behov av hälso- och sjukvård. Och bristen på tillgänglig primärvård gör att patienter söker sig till sjukhusens akutmottagningar.

En förklaring är att vi sitter fast i gamla strukturer trots att samhället förändrats. Västernorrlands inland har förlorat närmare hälften av sin befolkning sedan 1960-talet. Förr kunde patienter bli inlagda i dagar eller rent av veckor efter ett ganska enkelt ingrepp. I dag kan det räcka med ett kort besök hos en specialist, opereras och åka hem samma dag. Dessutom finns det möjlighet att möta vården digitalt både via video och app, vilket nu utvecklas i raketfart under pandemin.

Att ställa om tar tid och kräver ett tydligt ledarskap. Politiken och professionen har det gemensamma ansvaret men med olika uppdrag. Politiken ska besluta om vad som ska göras och professionen hur. Tillsammans gör vi nödvändiga förändringar för att få en modern hälso- och sjukvård.

Markus Kallioinen verkar mena att allt skulle fungera bättre bara läkarna fick bestämma. Det som försvårar det är till exempel när Ångermanlands och Medelpads läkarförening ger helt olika bilder av vad som behöver förändras. Likaså ser vi hur de geografiska åsikterna många gånger är starkare än de ideologiska. Kampen går mellan landskapen.

Majoriteten i regionen jobbar för en omställning och har tagit initiativ till en ny styrmodell som kommer att börja införas nästa år. Vi har även startat upp ett arbete med länets kommuner och samtliga partier i regionen om att anpassa vården efter individens förutsättningar, till mer vård nära.

Inget är säkrare än att vården är i förändring, frågan är bara hur lång tid det kommer att ta?

Ingeborg Wiksten (L), regionråd Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel