Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Reglerna följs inte – inför körkortskrav för vattenskoter

Var får jag köra med vattenskoter? Länsstyrelsen har svaret:

"I Västernorrland finns det elva allmänna farleder där du får köra med vattenskoter. Dessa går in från territorialhavet till kommersiella hamnar i Sundsvallsområdet, Härnösand, upp mot Kramfors, till Sollefteå längs Ångermanälven, längs Höga Kusten och mot Örnsköldsvik och Husum.

Du får generellt köra max 300 meter ut från farledens mittlinje. Den markeras på kartan med en röd linje. Lederna finns även markerade på sjökorten i form av linjer, det är linjen på sjökortet som körningen måste rätta sig efter.

Observera att på sjökorten finns också andra sjöleder markerade, men för vattenskotertrafik gäller bara de allmänna farlederna. Där leden går nära land får man inte köra närmare stranden än 100 meter. Inget inlandsvatten är tillåtet för körning med vattenskoter."

Följaktligen får vattenskotrar inte köras i sjöar och Indalsälven.

Till lagstiftare - då dessa regler verkar vara extremt svåra att följa så är det hög tid att införa körkort för vattenskoter. Det går alldeles för fort, det körs i vatten det inte får köras i och det körs ofta utan gott sjömanskap.

Till polisen - låt den här sommaren bli en sommar då ni prioriterar dessa ärenden och börjar bötfälla.

Neptunus

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel