Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Rekordfart för nya digitala tjänster i vården

Astrid, 87 år, bor sedan några månader tillbaka på ett äldreboende. Hon har flera diagnoser och lagts in på sjukhus många gånger det senaste året. Hon har svårt att röra sig och tillhör gruppen som behöver besöka vården ofta.

Hur kan vården hjälpa Astrid så att hon kan få mer av den vård hon behöver, på hemmaplan?

I rekordfart har vården i coronatider ställt om och infört nya digitala tjänster som säkrar vård för de mest utsatta riskgrupperna. När patienten inte kan komma till sjukhuset, får sjukhuset komma till patienten – digitalt! Då kan också kontinuitet och trygghet behållas utan resor eller smittrisk 

Det kom en ny lag 2018 om samordnad individuell plan-SIP vid utskrivning från sjukhus, vilket blev primärvårdens uppdrag. I Kramfors startade en pilot, där region och kommun samverkar på distans. En kommunal sköterska åker hem till patienten med en surfplatta, stativ och högtalare. Kopplar upp sig på en säker lina genom regionen och genomför vårdplanering i ett videomöte från patientens säng.  Med primärvård, slutenvård, socialtjänst och anhöriga uppkopplade. Ett riktigt lyckat projekt! Det ger trygghet – för patienten att ha sina anhöriga uppkopplade, det spar tid i vården och bra miljö när vårdpersonalen inte är på vägarna.

I dag, mitt i corona, har 90 stycken sådana digitala utrustningar snabbupphandlats till kommunernas äldreboenden för att de ska kunna koppla upp sig digitalt och för medicinska råd av läkare från vårdcentralen. Till hösten räknar vi med att tekniken även kommer att användas i hemsjukvården.

Med en klok användning av digitala vårdtjänster rustar regionen för att möta patienter som har svårt att komma till vården. Vårdens resurser används effektivare med en hög kvalitet för att möta invånarnas behov på ett bättre sätt. Det är en omställning i hela vårdkedjan, en utveckling mot nära vård.

Den tekniska utvecklingen ska vi ta vara på. Innovativa lösningar och tekniska utveckling stärker patienter och undviker svåra följdsjukdomar både i det akuta skedet och i den vanliga vardagen Tekniken blir allt enklare att hantera och ökar möjligheter till samverkan för patientens och personalens trygghet.

Ingeborg Wiksten (L), regionråd Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel