Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Replik: Äldreomsorgen har utmaningar som vi vill lösa

G Engström svarar i ST 25 aprilvår insändare om våra prioriteringar för äldreomsorgen. Vi förstår och delar frustrationen över att äldreomsorgen inte har lika höga bemanningstal nu som för några decennier sen. Vi förstår att man som är anhörig blir frustrerad när man ser att misstag görs när personalen inte har tillräckligt många kollegor.

Självklart vet vi också att det kan hända även i Sundsvall och vi vet att det varit särskilt stor utmaning under coronapandemin med stor sjukfrånvaro hos personalen.

Den politiska majoriteten jobbar för att stärka och utveckla äldreomsorgen, det kommer vi fortsätta med. Vi har höjt bemanningen på äldreboenden två gånger sedan 2014 (lägsta bemanningstalet är nu 0,65, men finns äldreboenden som har högre), vi har tagit initiativ till flertalet utbildningsinsatser för personalen och vi har fattat beslut om att bygga 100 fler äldreboendeplatser till 2024. Vi arbetar för att säkra behovet av personer som vill jobba i vård och omsorg i framtiden genom att förbättra arbetsvillkoren.

Vi har förståelse för att du, precis som vi, vill mer, men att påstå att inga åtgärder vidtagits stämmer inte.

Politiken på alla nivåer kommer behöva göra mer. Samtidigt vet vi också att vi har en tuff ekonomisk situation i äldreomsorgen i Sundsvall som ibland innebär att för att kunna värna och höja bemanningstalen innebära att vi behöver fatta andra tuffa beslut. Vi behöver öka kostnadskontrollen samtidigt som vi behöver utveckla vården och omsorgen. Det var bland annat därför vi valde att låta vård- och omsorgsnämnden vara den enda nämnd som inte fick sänkt ekonomisk ram när vi beslutade om budget för Sundsvalls kommun.

Det är inte ett enskilt beslut, som påstås i artikeln, som inneburit att bemanningstalen sänkts till dagens nivå. Det är långsiktig utveckling som alla partier varit ansvariga för. Politiker i alla partier behöver fundera över sin egen roll över utvecklingen av äldreomsorgen, både historiskt och framåt.

Är det ytterligare skattesänkningar för höginkomsttagare eller är det ökade statsbidrag till oss kommuner att höja kvalitén i äldreomsorgen som ska prioriteras?

Vi är väldigt glada över att regeringen prioriterat stora resurser till äldreomsorgen. De medel som regeringen tillfört har vi valt att prioritera till bland annat höjda bemanningstal på kommunens största äldreboenden, förbättrade arbetsvillkor för personalen och satsningar på demensvården. Vi hoppas kunna ha en fortsatt S-regering efter valet 2022 som prioriterar resurser till äldreomsorgen.

Bodil Hansson (S), kommunstyrelsens ordförande

Mikael Westin (S), ordförande vård- och omsorgsnämnden

Niklas Säwén (S), kommunstyrelsens vice ordförande

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel