Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Replik: Alla yrkesgrupper inom sjukvården är lika viktiga

Replik på insändaren "Regionen satsar på specialistutbildning för undersköterskor – borde vara mer angeläget att få fler sjuksköterskor" i ST 28/9.

Vi vill börja med att säga att det från specialistvårdens sida är mycket glädjande att ni valt att studera vidare till sjuksköterskor efter ett par år som undersköterskor hos oss.

När våra undersköterskor och sjuksköterskor har en grundutbildning inom sin profession kan vi bekosta bibehållen lön under ett år för att stimulera till vidareutbildning. Vi har valt att göra det eftersom behovet av vidareutbildade undersköterskor och sjuksköterskor ökar. Självklart ser vi även ett stort behov av allmänsjuksköterskor, men våra resurser är begränsade och vi måste hela tiden prioritera bland de satsningar vi vill göra.

Vi anser att alla yrkesgrupper är lika viktiga för att få ett bättre flöde som möjliggör att våra patienter får en god vård med rätt använd kompetens. Vi arbetar för att växla arbetsuppgifter från läkare till sjuksköterskor, från sjuksköterskor till undersköterskor, från undersköterskor till servicepersonal och även mellan fler yrkesgrupper.

Region Västernorrland har varit med och tagit fram vidareutbildningen inom akutsjukvård för undersköterskor, eftersom vi ser ett ökat behov av att stärka kompetensen inom området. Medarbetarna med den nya kompetensen kommer att bidra på fler ställen än akutmottagningen och hälsocentralerna. Alla som arbetar med akut sjuka människor har nytta av kunskaperna och vi ser behov bland annat inom intensivvård, kirurgi, kardiologi, infektion och strokevård.

Vi hoppas att detta ska reda ut några frågor om våra prioriteringar, har ni fler så kontakta gärna er tidigare chef så ska vi försöka svara på era frågor.

Stort lycka till med studierna! Vi hoppas verkligen att ni vill komma tillbaka till oss efter avslutade studier, och att ni då kanske kan erbjudas en vidareutbildning i något av våra specialistområden som vi har en brist inom och vidareutvecklas i era roller som sjuksköterskor.

Therese Drewsen, HR-chef specialistvården Region Västernorrland

Lena Carlsson, sjukhusdirektör Region Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel