Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Replik: Att lämna över "hur"-frågan förklarar varför regionens politiker aldrig får kontroll på kostnaderna

 
Stora sparförslag inom specialistvården i Region Västernorrland
Visa alla artiklar

Replik på Lena Asplunds (M) insändare "Politikerna ska inte vara nere på 'skruvar och muttrar'-nivån".

Jag har aldrig påstått att Lena Asplund "inte har några som helst kunskaper om sjukvård". Däremot är det märkligt att hon inte ska använda sig av det hon minns från sitt arbete på ett labb för 14 år sedan.

Hon driver en påhittad princip om att politiker inte ska bry sig om något på "skruvar och muttrar-nivån" utan bara ange vad som ska uppnås – till exempel några hundra miljoner i besparing? - och sedan lämna över till tjänstemännen att bestämma hur det ska göras.

Det förklarar varför RVN:s politiker trots årtiondens försök aldrig får kontroll över regionens kostnader. Det förklarar också varför ingenting kan få Lena Asplund och S+M+L-majoriteten att ta sitt ansvar som politiker.

Inte ens trots att:

■ det förra mandatperioden visade sig att tjänstemännens "insatsplan" som på tre år skulle spara 260 miljoner genast ledde till fördyringar på 300 miljoner;

■ de nedskärningar och omflyttningar man gjorde ledde till kritik från IVO för bristande patientsäkerhet, dålig rapportering, vårdskador och dödsfall;

■ den "sparplan" man nu beställt av sjukhusdirektören lett till en storm av kritik, bland annat från 58 läkare i Sundsvall;

■ en överläkare med mångårig erfarenhet likt många andra kommit med förödande kritik av den stora administrationen – ”att organisationsstrukturen dödar all kreativitet” – medan tjänstemännen aldrig kommer med några förslag om att verkligen banta byråkratin.

Hon tycker också att Sjukvårdspartiet ska sluta att förorda ”Norrtäljemodellen” därför att sex S-politiker som (än så länge) sitter i sex kommunledningar inte vill ha den. Den organisationsform som förra sjukvårdsministern Annika Strandhäll (S) ansåg man att man om så krävs ska lagstifta om. Den som Socialdemokraterna i Stockholm förordat i tre skuggbudgetar i rad och sagt att man borde införa i alla kommuner.  

Nu har tre fjärdedelar av budgetåret gått. Varken tjänstemännen eller Lena Asplund har ett förslag till en budget i balans. När ska hon och S+M+L-majoriteten börja lyssna på folk som kan vård?

Pia Lundin, specialistsjuksköterska, oppositionsråd för Sjukvårdspartiet Region Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel