Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Replik: En bedömning av arbetsförmågan blir en medicinsk bedömning, Försäkringskassan

Replik på områdeschefen Annika Källgårds insändare "Nej, vi på Försäkringskassan gör aldrig någon medicinsk bedömning", som svarade min tidigare insändare.

Er bedömning av arbetsförmåga blir till en medicinsk bedömning, och det har ni absolut inte alls stöd för i någon lag.

Efter den sjunde dagen ska sjukskriven lämna in läkarintyg till Försäkringskassan. Detta läkarintyg är den medicinska bedömningen. Vi tänker oss att intyget säger att personen inte kan arbeta, att arbetsförmågan är nedsatt till 100 procent, och att det inte finns någon syssla personen kan utföra. Det är den medicinska bedömningen som gjorts av expert på området. Det är det som händer sen som gör det hela minst sagt märkligt.

Efter 90 dagar ska Försäkringskassan göra en bedömning av personens arbetsförmåga. Egentligen spelar det ingen roll vad ni kallar er bedömning för, eftersom det ni gör är att ni plötsligt åsidosätter det medicinska utlåtandet, och sätter er över medicinska bedömningar. Och så enkelt sen, bara genom att byta ut ett litet ord.

Plötsligt är läkarintyget inte värt papperet det står på.

Men det är en väldigt underlig tolkning av både lagen och rehabiliteringskedjans egentliga uppgift. I Försäkringskassans bedömning ska läkarintyget gälla som grund. Och det står i lagen. Säger intyget att personen inte kan utföra något som helst slags arbete på arbetsmarknaden, då ska det gälla.

Det står ingenstans att Försäkringskassans bedömning av arbetsförmågan ska innebära att man omvärderar eller på något sätt åsidosätter läkares eller experters intyg. Men det är precis vad ni gör. Och lite konstigt blir det också eftersom att ni först godtar intyget utan reservation i 90 dagar, och sen gäller det plötsligt inte längre.

Det är helt enkelt så att om en läkare skrivit en medicinsk bedömning, och ni sen går in och ändrar i den, då har ni också gjort en medicinsk bedömning, och sen får ni kalla det för vad ni vill. Och ni har inte lagstöd för det. För i er bedömning av arbetsförmågan ska läkarintyget vara grunden för den bedömningen. Och den här skribenten hävdar, till den dag någon visar på en lag som säger att Försäkringskassan har rätten att göra så, att ni inte har lagstöd för det ni gör. Ni har bara ändrat på ett litet ord.

Jan Peder Forsberg

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel