Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Replik: Få konkreta förslag i Moderaternas kritik mot majoriteten

Replik på Moderaternas insändare i ST 6/7.

Återigen riktar moderaterna samma – opreciserade – kritik mot oss i majoriteten. Oavsett ekonomiskt utfall har kritiken varit detsamma. Vi i majoriteten (S, C och V) kan dock se att våra besparingsbeslut har gett resultat. Prognosen visar att vi kommer få ett rejält överskott i år.

Frågan är vad som hade hänt om Moderaterna med stödpartier suttit vid makten. Hade kulturen sparat eller satsat? Hade äldreomsorgen fått mer eller mindre pengar? Era partier har många förslag till kostnadsökningar, vilket era motioner visar, men ni har inga gemensamma förslag till hur de ska finansieras.

När vi kommer med besparingsförslag så är ni ibland emot och ibland för, men ni har inga egna förslag. Ni säger att Sundsvall behöver nytt ledarskap, men har ingen egen ekonomisk politik.

Dessutom ville ni att budgetarbetet förra året skulle skjutas upp. Hur långt hade vi hunnit med besparingarna och strukturförändringarna då? Vi i majoriteten har en långsiktig plan både för besparingarna och för Sundsvalls utveckling. Vi vet att det här tar tid, men vi ser att vi är på väg åt rätt håll.

Vi är till exempel stolta över att ha beslutat om en jobbgaranti för vårdstudenterna vid vård- och omsorgsprogrammet. Det innebär att de är garanterade jobb vid studenten och kommunen får ett inflöde av ny personal när de äldre går i pension.

Vi kan också glädjas åt den positiva trenden i måluppfyllelse för våra elever – fler elever lämnar grundskolan med behörighet till gymnasiet och fler lämnar gymnasiet med ett examensbevis i handen. Därmed har fler tagit första steget in på arbetsmarknaden.

Vuxenutbildningen har fått extrapengar. Vi har startat flera nya yrkesutbildningar för att möta de behov som finns på arbetsmarknaden. Över 500 ungdomar har också fått ett sommarjobb i sommar och därmed en fot in på arbetsmarknaden.

Sundsvall är en stad i förändring. Nu börjar vi se resultatet av flera års arbete. Vi vet att vi kommer att klara av besparingarna också, men det måste få ta tid. Vi i den politiska majoriteten känner oss trygga i att vi är på rätt väg.

Bodil Hansson (S), ordförande kommunstyrelsen

Mikael Westin (S), ordförande vård- och omsorgsnämnden

Lisa Tynnemark (S), ordförande barn- och utbildningsnämnden

Jonas Väst (S), ordförande individ- och arbetsmarknadsnämnden

Kjell Bergkvist (C), ordförande miljönämnden

Niklas Evaldsson (V), ordförande kultur- och fritidsnämnden

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel