Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Replik från Migrationsverket: Vi gör så gott vi kan – och har förståelse för alla inblandade

Replik på insändaren ”Helt oacceptabelt att familjer tvingas flytta med så kort varsel” i ST 20 juli.

För det första måste klargöras att Migrationsverkets personals absoluta målsättning är att bemöta alla människor med respekt. Om man upplever att så inte skett i de fall som Per-Erik Hedman refererar till är det beklagligt.

De personer som måste flytta ska givetvis få information i så god tid som möjligt. I de här fallen skickades den första informationen av flera ut redan i slutet på maj. Självklart förstår vi att en flytt försätter den sökande i ett svårt läge, men ett beslut om flytt är inte överklagningsbart. Flytten är helt nödvändig då Migrationsverket behöver anpassa antalet bostadsplatser efter antalet asylsökande i Sverige. En konsekvens av detta innebär att vi avvecklat våra bostadsplatser i bland annat Ånge kommun.

När vi bokar bussar för att flytta ett flertal familjer är det tyvärr svårt att alla ska få med allt de önskar och därför måste vi begränsa vad som får tas med. Därför uppmanar vi de sökande att kasta och lämna kvar sådant som de inte längre har någon nytta av. Gränsen för hur mycket varje person får ta med sig är satt till tre väskor per person och hushåll. Men i den möjligaste mån försöker vi hjälpa till med att flytta mer än så, allt för att flytten till det nya boendet ska ske så smidigt som möjligt.

Slutligen gällande tidpunkten för när flyttarna äger rum. Vi tvingar aldrig sökande upp mitt i natten för att genomföra någon flytt. I det fall då det sker handlar det om personer som ska flyttas till en mottagande kommun efter att de fått uppehållstillstånd i Sverige och ska integreras i samhället.

Tidpunkten för dessa flyttar är ingenting som Migrationsverket kan påverka, utan är upp till respektive mottagande kommun att avgöra.

Så, med det sagt: Migrationsverket har full förståelse för de olägenheter och känslor som en flytt kan väcka. Men vi gör alltid så gott vi kan för att det ska bli så bra som möjligt för alla inblandande, det kan såväl sökande som Per-Erik Hedman vara säker på.

Cecilia Borgh och Christina Sundling, enhetschef och teamledare vid Migrationsverkets mottagningsenhet i Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel