Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Replik: Gör en koldioxidbudget för Sundsvall – nu!

Replik på kommunledningens insändare "Vi jobbar aktivt med miljöfrågor i Sundsvall – och ska ta fram nya ambitiösa klimatmål" som reagerade på vår tidigare insändare "Ingen klimatkris i Sundsvall?".

Ni säger i ert debattinlägg att ni jobbar aktivt med miljöfrågorna. Ni välkomnar en stark opinion för klimatet. Bra - men var finns ert bidrag till en sådan opinion? Vi ser er inte, hör er inte i klimatdebatten. Vi efterlyser information, initiativ och mobilisering från Sundsvalls kommunledning.

Kommunen är den naturliga samordnaren för den omställning av samhället som behövs för att hejda klimatkatastrofen, och leva upp till Parisavtalet. Vi upprepar: Agera nu! Det finns redan verktyg – gör en koldioxidbudget för Sundsvall!

Många kommuner har redan gjort det. Vi har tryckt på i frågan sedan ett år tillbaka. Men ni vill istället vänta – och utreda ytterligare ett år… Och så lyfter ni fram att Sundsvall satsar på infrastruktur. Ni tar Logistikparken och dubbelspår som exempel, men "glömmer" tala om de massiva vägutbyggnader som bland annat ny E4 och E14 innebär.

All forskning visar att vägbyggen ökar bilåkandet, antalet bilar och därmed klimatutsläppen. Menar ni allvar med ert klimatengagemang? Då måste satsningar på infrastruktur från och med nu gå till att underlätta och öka kollektivtrafik, gång- och cykeltrafik, så att utsläppen från trafiken faktiskt kan minska. Och att kommunala skattepengar slutar gynna klimatskadliga verksamheter som flyget och Midlanda.

Vi antar er inbjudan att komma med inspel i klimatarbetet. Vi kommer att fortsätta manifestera första fredagen i varje månad för att öka takten och höja ambitionerna i klimatarbetet.

Nu är det upp till er att kliva fram - på fredag den 1/11 ser vi fram emot att få prata om koldioxidbudgeten för Sundsvall med er!

Lena Ericsson och Lena Nylund, aktiva i Fridaysforfuture

Hans Bergstedt och Paul Eriksson, aktiva i Klimataktion

Björn Abelsson, Naturskyddsföreningen

Bernt och Ingrid Sandström, Omställning Njurunda

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel