Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Replik: Gör ett besök till den trafikfarliga korsningen, Trafikverket

Replik på Trafikverkets svar direkt på min insändare "Förbjud vänstersväng Bergsgatan–Nybrogatan" i ST 22 januari.

Angående den farliga vänstersvängen ned på Nybrogatan svarar Trafikverket att man ska höja säkerheten för gående och cyklister, sänka hastigheten, men inget konkret för att höja säkerheten för bilisterna och de gående som kan bli drabbade när bilar kolliderar och hamnar på refuger och trafikljusstolpar vid övergångsstället.

Trafikverket säger att man inte kan förbjuda denna vänstersväng för att man flyttar problemet till andra nedfarter. Det svaret tyder på att man inte utrett detta på plats utan bara teoretiskt. Redan nu svänger många ned vid Thulegatan, Fredsgatan och Esplanaden för att det är mycket säkrare och lättare att hitta en lucka i den västergående trafiken – man har fri sikt och behöver inte chansa.

Vid trafiksignalen finns ingen "egen tid" för vänstersvängen ned på Nybrogatan. Står man längst fram vid stopplinjen så får både öster- och västergående trafik grönt samtidigt och man blir stående där och blockerar för dem som ska rakt fram till Parkgatan. Bilen i motsatt riktning som ska svänga vänster upp Nybrogatan blir också stående och skymmer sikten och de bilar som kör i höger fil västerut, vilket gör att det blir kollisioner.

Gröntiden österut är kortare och tar slut, men fordonen västerut har grönt och fortsätter att köra till de får rött. Då först kan den första bilen svänga ned Nybrogatan, fast har då haft rött en stund!

Gör ett besök på plats under rusningstrafik så förstår ni problemet och de allvarliga situationer som upprepas åtskilliga gånger per dygn. Och prata inte om "om och när" trafiken skall flyttas från Bergsgatan – prata om vad ni tänker göra NU för att förhindra att denna konflikt skall uppstå.

(Tjurig) bilist boende på Södermalm

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel