Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Replik: Hemtjänstpersonal använder den skyddsutrustning som situationen kräver

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Replik på insändaren "Använder hemtjänsten visir och ansiktsskydd i Sundsvall?" i ST 9/1.

Personal i hemtjänst använder skyddskläder och skyddsutrustning beroende av situation. Arbetskläder, skyddskläder och visir används i varje enskild situation där personal arbetar nära en annan person. Vid arbete där en person har pågående infektion/förkylning/feber eller liknande används också munskydd.

Personal är inte i tjänst om de har någon form av infektion eller förkylning.

De allmänna råden från Folkhälsomyndigheten gäller också personal i hemtjänst; Stanna hemma vid symtom, social distans, god handhygien. Personal i hemtjänst använder också handdesinfektionsmedel mellan varje vårdinsats.

I Västernorrland har Vårdhygien tillsammans med medicinskt ansvariga i kommunerna tagit beslut om att det framför allt är alla rutiner kring basala hygienrutiner som ska följas i vården. Så kallad skyddsutrustning läggs till vid misstänkt eller påvisad smitta. Visir har lagts till som ett komplement vid nära vård och munskydd läggs till vid vissa situationer som extra skydd.

Ett munskydd är mer komplicerat att använda och kräver mer av den som ska använda det för att det ska fungera korrekt.

Vi följer Folkhälsomyndighetens råd och Region Västernorrlands beslut.

Marie Lissäng, förvaltningsdirektör vård- och omsorgsförvaltningen

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel