Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Replik: Ingen medarbetare har fått sänkt lön – tillägget var ett temporärt projekt

Med anledning av ledaren på ST.nu 21/7 att några sjuksköterskor i Sollefteå tappar 5 000 kronor i lön vill jag som områdesdirektör för närsjukvårdsområde väster förtydliga några delar.

Det handlar inte om att någon medarbetare fått sänkt lön utan om att ett extra lönetillägg på 5 000 kronor i månaden i ett statligt finansierat projekt nu upphört. Syftet med projektet som startade i början av 2019 var att med hjälp av olika åtgärder försöka öka den fasta bemanningen av sjuksköterskor på avdelning 16 och 17 vid sjukhuset i Sollefteå.

En del i projektet var ett tillfälligt extra lönetillägg på 5 000 kronor per månad till de sjuksköterskor som jobbade på avdelning 16 och 17. Andra delar i projektet, som vi jobbar vidare med, är att utveckla arbetsmiljö, nya arbetssätt och det verksamhetsnära ledarskapet. Vi har också infört ökade möjligheter för medarbetarna till arbetsrotation mellan olika avdelningar och verksamheter, något som många medarbetare upplevt som positivt och utvecklande.

Projektet upphörde formellt i februari och under våren har en omfattande utvärdering genomförts.

Under tiden som utvärderingen pågick fick alla sjuksköterskor behålla sitt lönetillägg. Tyvärr visade dock utvärderingen att den här satsningen inte gett önskat resultat och att bemanningsläget för verksamheten är ungefär likadant nu som under 2019.

Att lönetillägget slutligen skulle plockas bort kommunicerades under vecka 24. Frågan har också diskuterats under hela våren. I augusti då de flesta chefer och medarbetare är på plats igen är ett möte inplanerat för att gemensamt diskutera hur vi tillsammans jobbar vidare med att skapa en arbetsplats på de berörda avdelningarna som är attraktiv och utvecklande.

Vi ska också komma ihåg att det här lönetillägget bara utgått till en mindre andel av sjuksköterskorna i Sollefteå, vilket av många upplevts som orättvist. Inte minst under pandemin där man jobbat tillsammans sida vid sida i covidvården, vissa med 5 000 kronor mer i månaden än andra kollegor med samma kompetens och arbetsuppgifter.

Självklart är det tråkigt att medarbetare väljer att avsluta sin anställning hos oss på grund av att ett tidsbegränsat projekt upphör. Jag kan dock försäkra att alla vi chefer i den nya hälso- och sjukvårdsorganisationen tillsammans med våra medarbetare driver ett systematiskt och långsiktigt arbete för att våra medarbetare ska fortsätta att trivas och utvecklas på jobbet.

Agneta Nordlander, Områdesdirektör Närsjukvårdsområde Väster

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel