Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Replik: Inte nödvändigt med färre ledamöter på måndagens fullmäktige i Timrå – vi förespråkar möten på distans om det behövs

 
Corona: Timrå
Visa alla artiklar

Replik på insändaren "Förslaget med färre ledamöter på fullmäktigemöten i Timrå röstades ned – lever M, C och KD i ett vakuum?" i ST 27 mars.

Smittspridningen av coronaviruset ställer stora krav på vårt samhälle. Var kommer nästa utbrott att ske och hur kan vi begränsa det?

Som enskild medmänniska har vi ett ansvar att inte sprida smittan och som politiker har vi ett extra ansvar att samhället och demokratin ska fungera så normalt som möjligt.

Timrå har idag inga kända fall, men det har konstaterats i grannkommunen. I Stockholmsområdet, där det är mer tätbefolkat och en smittspridning är konstaterad i samhället, har flera kommuner valt att göra en överenskommelse mellan partierna att begränsa antal ledamöter i fullmäktige och styrelser som ett steg att begränsa exponeringen mer.

Inför måndagens kommunfullmäktige anser vi att det inte är nödvändigt utifrån det lokala läget. Vi följer alla utvecklingen och är absolut inte främmande för att göra en sån åtgärd inför kommande sammanträden om läget skulle kräva det. Det "vakuum" som finns är, i det läget vi befinner oss nu osäkerheten och oron. Vilka tillhör riskgrupper? Vad kommer att hända? Hur kommer vi att drabbas här?

Den väg vi väljer i första hand är att möjliggöra att delta på distans för ledamöter. Det kräver ett beslut i kommunfullmäktige och ett ärende om det finns på dagordning på måndag. Vi väljer även att bara delta med de ledamöter som ska tjänstgöra.

Allmänheten ber vi följa nätsändningen istället för att delta på plats. Om alla tar sin del av ansvaret kan vi begränsa verkningarna utan att sätta demokratin och samhället ur spel.

Tony Andersson (M), oppositionsråd Timrå kommun

Niklas Edén, gruppledare Centerpartiet Timrå kommun

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel