Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Replik: Just nu är det fullt fokus på att begränsa smittspridningen och klara av bemanningen i äldreomsorgen

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

I två insändare i ST, av "Trött syster" och "Granne till ett gruppboende i centrala Sundsvall" beskrivs oro över Sundsvalls kommuns beredskap för att kunna hantera coronapandemin. Särskild oro lyfts över vård- och omsorgsverksamheterna.

Vi har stor respekt för oron. Vi ser att vissa äldreboenden i Sverige haft stora utmaningar med att begränsa smitta. Vård- och omsorgsnämnden och förvaltningen, med all personal, gör just nu sitt yttersta för att Sundsvall ska undvika att hamna i en liknande situation.

Om vi ser hur det ser ut idag (den 12 maj) så har Sundsvall klarat sig förhållandevis bra när det gäller smitta inom äldreomsorgen. Vi vet dock att den väntade toppen av antalet fall inte nått Västernorrland och Sundsvall än, det går därför inte att slå sig till ro.

Vi vet att coronapandemin kommer påverka äldreomsorgen i Sundsvall en lång tid framöver.

Då toppen ännu inte kommit till Västernorrland har vi i Sundsvall haft mer tid på sig att förbereda oss inför ett större antal sjukdomsfall.

Här är några åtgärder som hittills vidtagits:

■ Besöksförbud infördes den 12 mars, både inom äldreomsorgen och LSS-boenden. Det var före exempelvis Stockholm stad. Den 1 april infördes ett nationellt besöksförbud på äldreboenden.

■ För att begränsa smittspridning jobbar nu vikarier på färre olika arbetsplatser. Ingen vikarie får jobba både i hemtjänst och på äldreboende under den här perioden.

■ Ett corona-team inom hemtjänst och hemsjukvård är på väg att inrättas för att vårda misstänkt och bekräftat smittade.

■ Ytterligare personal har anställts inom både LSS och äldreomsorgen. Dessutom har sommarvikariat omvandlats till längre anställningar.

■ Beställningar av material är gjorda för att säkerställa att varje anställd inom Sundsvalls kommuns vård- och omsorgsverksamheter ska få ett personligt skyddsvisir (som behöver tvättas av efter varje gång det använts) som de ska kunna använda i allt nära omvårdnadsarbete. Vid misstänkt eller bekräftad smitta gäller regionens riktlinjer om skyddsutrustning.

■ Basala hygienrutiner och de rutiner kopplat till covid-19 som regionen arbetat fram utifrån Folkhälsomyndighetens riktlinjer ska följas. Extra genomgångar görs för personal på olika arbetsplatser.

När den mest akuta fasen av pandemin är över finns all anledning att fundera på hur vi kan förbättra vård- och omsorgsverksamheternas beredskap inför den här typen av situationer.

Den senaste månadernas händelseutveckling kommer förhoppningsvis leda till en debatt i hela Sverige om hur vi kan stärka äldreomsorgen och förbättra villkoren för välfärdspersonalen. Men just nu är det fullt fokus på att begränsa smittspridningen och klara av bemanningen.

Niklas Säwén (S), ordförande vård- och omsorgsnämnden, Sundsvall

Patrik Gustavsson (M), oppositionens gruppledare i vård- och omsorgsnämnden, Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel