Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Replik: Kommunen kommer inte att tvångsförflytta de som idag bor på Allégården

Artikel 16 av 20
Allégårdens omvandling
Visa alla artiklar

I två insändare de senaste dagarna har felaktiga påståenden spridits om Allégårdens omvandling från servicehus till trygghetsboende.

I insändaren från Maritta Selin, i ST 7 juni, påstås det att antalet boendeplatser för äldre har minskat i Sundsvall de senaste åren. Det stämmer inte. I juni 2014 beslutade socialnämnden, i bred politisk enighet, om att bygga två nya äldreboenden, Norra Kajen som inneburit 79 platser och Heffnersgården i Skönsberg med 47 platser, samt att bygga ut Granlunda i Bergsåker som inneburit 44 nya platser. Det innebär totalt 170 nya platser. Några av dessa platser ersatte till exempel Björkbacken i Bergsåker som inte längre är ett äldreboende, men över 150 nya platser har tillkommit de senaste åren.

Vi vet att framtiden kommer kräva att vi behöver fler boendeplatser för äldre, både trygghetsboenden och äldreboenden.

Jag vill också bemöta påståendet i artikeln som undertecknats av representanter för de boende på Allégården. Det finns inget beslut om att alla som idag bor på Allégården tvingas flytta. Alla som har omsorgsbehov kommer fortsatt att få det tillgodosett av hemtjänsten om man väljer att bo kvar.

Hela processen och förändringen kommer också ta tid, vilket innebär att ingen tvingas att göra ett val för boendesituation innan detaljerna är klara för hur det nya trygghetsboendet kommer att se ut.

Med det sagt förstår jag att det finns en hel del oro för de boende och anhöriga kopplat till den här förändringen, och det tar vi på största allvar. Men det stämmer inte att kommunen tvångsförflyttar de som idag bor på Allégården.

Niklas Säwén (S), ordförande socialnämnden

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel