Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Replik: Kommunen och LOV-utförarna fixar hemtjänsten tillsammans

Hela Sverige står inför en stor demografisk utmaning, så också Sundsvall. Vi är många som fått ett långt och friskt liv men som kan behöva ett handtag när man blivit lite till åren.

Utan ett gott samspel mellan kommunens hemtjänst och de privata LOV-utförarna skulle ekvationen inte gå ihop. De privata utförarna inom hemtjänsten utgör en viktig del av vår gemensamma välfärd i Sundsvalls kommun.

En väl fungerande samverkan och ett bra företagsklimat är viktigt för en blomstrande välfärd.

Den 8 februari skriver företrädare för oppositionen i vård- och omsorgsnämnden en insändare mot beslutet om bibehållen ersättning till alla hemtjänstutförare, kommunal som privat. M, L och KD önskade i stället en höjning med tre procent och detta i ett svårt ekonomiskt läge. Under hela 2020 kompenserades både kommunens hemtjänst och LOV-utförarna i förskott för kommande löneökningar, trots att avtalet inte blev klart för än under årets två sista månader.

Med den uppsidan är det svårt att föreslå ytterligare höjning av ersättningen.

För att skattepengarna ska räcka till, behöver vi hjälpas åt att få en ekonomi i balans och utnyttja varje skattekrona på ett så effektivt sätt som möjligt.

Detta utesluter dock inte en uppräkning av ersättningen kommande år, men det måste då gå hand i hand med ett aktivt arbete med nämndens underskott. Det är ett arbete där vi hoppas Moderaterna med flera vill vara aktiva spelare.

Vi i majoriteten hoppas att även M, L och KD, vill att de privata LOV-utförarna, likväl som de kommunala, ska ha bra arbetsvillkor, få kompetensensutveckling, värna miljön samt ha en dräglig arbetsmiljö, vilket vi i majoriteten naturligtvis tror är allas vilja.

Jeanette Lindblom (C), vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden

Erik Thunström (C), ersättare i vård- och omsorgsnämnden

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel