Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Replik: Kommuner behöver vara en likvärdig partner – inte en underordnad delägare

Pia Lundin från Sjukvårdspartiet skriver, i en debattartikel i ST 2 juli, bland annat om deras förslag att införa tre stycken ”sammanhållna vårdområden” i länet.

Det är en organisationsform som Sjukvårdspartiet föreslår som lösning på specialistvårdens ekonomiska problem utan att presentera hur de ekonomiska fördelarna ska utmejslas.

Innebär Pia Lundins förslag att underskotten ska föras över till kommunerna? Samtidigt som inflytandet över äldreomsorgen flyttas till regionen? I sådana fall förstår vi att det är en attraktiv lösning för en regionpolitiker.

Samarbetet mellan den hälso- och sjukvård som bedrivs av Region Västernorrland och den kommunala sjukvården och omsorgen behöver förbättras. Det handlar om att förbättra vården för multisjuka och äldre samt stärka primärvården. Det är alla parter överens om och därför pågår redan arbetet mellan länets kommuner och regionen. Samarbetet måste ske utifrån lokala förutsättningar och inom de områden som kommunerna identifierar har störst betydelse för behoven i respektive kommun.

Samverkan och samarbete är något som kräver att parterna arbetar tillsammans, det fungerar inte om en bestämmer allt själv. Det fungerar heller inte med en och samma lösning överallt. Det skiljer över 90 000 invånare mellan den största och minsta kommunen i länet. Vissa kommuner har enbart kommunal hemtjänst, några kommuner har även privata inslag. Vissa kommuner har enbart offentlig primärvård och i en kommun finns enbart privat driven primärvård. Samverkan kan inte se exakt likadan ut i alla länets kommuner.

Vi ser inte hur en ny separat organisation runt varje sjukhusort skulle lösa de problem Pia Lundin lyfter. Vi vill att äldreomsorgens utveckling ska fortsätta styras utifrån lokala förutsättningar. Då behöver vi kommuner vara en likvärdig partner, inte en underordnad delägare. Samverkan behöver utvecklas, särskilt kring våra multisjuka och äldre, och den samverkan ska ske på likvärdiga villkor. Det ger bäst möjlighet till individuell anpassning, och till största möjliga egenmakt för individen.

Birgitta Sjögren (S), ordförande socialnämnden, Ånge kommun

Niklas Säwén (S), ordförande vård- och omsorgsnämnden, Sundsvalls kommun

Lars Kempe (S), vice ordförande socialnämnden, Timrå kommun

Krister Fagerström Mccarthy (S), ordförande socialnämnden, Härnösands kommun

Gudrun Sjödin (S), ordförande välfärdsnämnden, Kramfors kommun

Anna Sundberg (S), ordförande omsorgsnämnden, Örnsköldsviks kommun

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel