Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Replik: Lagen om kontanter är dispositiv – kommuner har rätt att välja form av betalmedel

Replik på insändaren "Timrå kommuns kontantstopp strider mot lagen" i ST 14 januari.

Timrå kommuns arbete med kontantfria betalningssätt har väckt intresse så väl bland media som inom intresseorganisationer. Vad gäller egentligen?

Inriktningen för kommunens arbetssätt innebär att Timrå kommun under 2020 kommer avveckla kontanthantering men där och när det behövs kommer Timrå kommun ta emot kontanter. Övergången följs upp och utvärderas.

Gräsrotsrörelsen Kontantupproret menar i insändaren att jag vill att kontanthanteringen helt ska upphöra i kommunen. Vår ambition och strävan är att Timrå kommun ska ha en mer säker hantering av betalmedel.

Riksbankslagens femte kapitel, första paragraf, andra stycke, säger att kontanter är ett lagligt betalmedel. Lagen är dispositiv, vilket innebär att man kan avtala bort att ta emot kontanter. Lämpligen genom en skylt som upplyser om att kontanter inte tas emot som betalmedel. Betalning med kontanter kommer att avvecklas i en varsam takt och med en hög respekt för olika behov av att kunna betala.

Alla människor är välkomna att besöka kommunens anläggningar och verksamheter. I dagsläget har kommuner rätt att välja vilken form av betalmedel de vill erbjuda – och Timrå kommun förbjuder inte kontanter som betalmedel.

Bo Glas, ekonomichef Timrå kommun

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel