Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Replik: Ledarskribent ger inget svar om bostadsmarknadens grundproblem – knappast en slump

Joakim Bromans svar på mitt inlägg om hans ledare om bolånemarknadens amorteringskrav tycker jag "förtjänar" ett från min sida avslutande inlägg.

Inte någonstans i sitt svar berör Joakim Broman det faktum som är bostadsmarknadens grundproblem, den alltför dåliga tillgången på bostäder. En slump? Knappast.

Varför? Ja kanske för att det skulle minska, åtminstone något, byggföretagens och fastighetsägarna vinstmarginaler. En ordentlig ökning av utbudet av nya hyresrätter på marknaden i de stora tillväxtregionerna skulle leda till dämpade priser på såväl bostadsrättsmarknaden som hyresrätternas andrahandsmarknad. En utveckling som radikalt skulle förbättra bostadssituationen för väldigt många och inte minst för unga människor.

En annan av frågorna som Joakim Broman undviker att svara på är den om han anser att bostaden är något som man som individ ska tjäna pengar på? Sannolikt finns här en del av svaret på varför han inte vill se åtgärder som motverkar en osund prisutveckling. Prisutvecklingen på svensk bostadsmarknad efter avskaffandet av den statliga fastighetsskatten och efter finanskrisen 2008/2009 har inneburit en gigantisk förmögenhetsöverföring och drabbat de svagaste på bostadsmarknaden.

Slutligen, Joakim Broman pekar med hela handen på oss socialdemokrater som ytterst ansvariga för att lösa bostadsmarknadens problem. Vi tackar för förtroendet, men nödgas naturligtvis konstatera, ”det krävs två för att dansa”.

Vi inbjöd under förra mandatperioden den dåvarande oppositionen till bostadspolitiska samtal med. De lämnade tyvärr samtalen. Vi kommer nu att inom ramen för Januariavtalet att arbeta med frågorna, men återigen, "det krävs två för att dansa" även på bostadsmarknaden.

Ingemar Nilsson (S), riksdagsledamot från Västernorrland och ledamot i finansutskottet

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel