Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Replik: Liberalerna väljer att inte styra utifrån nyårslöften

Replik på S, C och V:s insändare "Liberalerna är skyldiga en förklaring på en omöjlig ekvation" i ST 10/1.

Ibland blir den politiska debatten märklig.

S, C och V styr Sundsvalls kommun med sin budget och sina prioriteringar. I juni berättade de glatt om prioriteringen att avskaffa delade turer. Det var bara det att "prioriteringen" inte var finansierad i budgeten. Nu, med ett riktat statsbidrag från partierna i januariavtalet, kan detta genomföras.

Men, löften som genomförs med riktade statsbidrag visar inte vilken prioritering man faktiskt var beredd att göra. Utan dessa statsbidrag hade Kommunals medlemmar fått fortsätta vänta. Det blir att använda sig av lånta fjädrar för att visa en bättre bild än den verkliga. Det var detta vi liberaler kritiserade och tydligen har vi trampat på en öm tå. För sanningen är att de tre partier som styr Sundsvall har "lyckats" med konststycket att leverera enorma underskott de senaste åren.

Liberalerna väljer att inte styra utifrån nyårslöften. Vi ser istället till att vår budget och politiska prioriteringar skapar långsiktiga förutsättningar att klara de ekonomiska påfrestningar som Sundsvall kommer att ha framöver.

Erfarenheten från konkurrensutsättning inom hemtjänsten har visat att denna valfrihet är en fördel för de som använder den. De som arbetar där får fler arbetsgivare att välja bland och kommunen får en tydligare kostnadskontroll. Detta är argument för att konkurrensutsätta fler områden inom välfärden och är för oss lika aktuellt inom äldreomsorgen.

S och V är generellt sett emot detta, varför Centerpartiet är emot valfrihet inom välfärden är en gåta.

Kommunen måste vara en så bra arbetsgivare att fler väljer dessa yrken och vill arbeta inom våra verksamheter. Precis som er i majoriteten vet vi att grunden för satsningar läggs med en stark kommunal ekonomi. När ni lyckats få kontroll på ekonomin finns det kanske orsak för era partier att komma med egna nyårslöften till medborgarna. Fram till dess får ni hoppas på mer pengar från staten.

Stefan Falk, gruppledare för Liberalerna i Sundsvalls kommunfullmäktige

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel