Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Replik: Märkligt att vd:n för ett affärsdrivande aktiebolag rekommenderar en affär som leder till stor förlust

 
Petersviks framtid
Visa alla artiklar

Replik på svaret "Bolagens roll har varit att ta fram beslutsunderlag med konsekvensbeskrivning om logistikparken" på min tidigare insändare "I vems tjänst står egentligen tjänstemännen i Sundsvall?".

Enligt min mening ska en vd för ett affärsdrivande aktiebolag agera för bolagets bästa så att vinsten blir så stor som möjligt och förlusterna så små som möjligt.

Stadsbacken är ett av kommunen helägt affärsdrivande aktiebolag och följaktligen ska en vd i det bolaget arbeta för att bolaget – för kommunens och medborgarnas bästa – blir så vinstrikt som möjligt.

Vd:n i Stadsbacken räknar på en affär som han anser är en mycket stor affärsrisk för bolaget och affären leder sannolikt till mycket stora förluster. Det blir en minskning av vinsten med nästan 25 procent varje år i 30 år, innan man eventuellt kan få revenue på investerat kapital. Kommer en vd fram till ett sådant resultat är det, enligt min mening, ytterst tveksamt, rent av felaktigt av vederbörande att rekommendera en sådan affär.

Vd:n för Stadsbacken tycker tvärtom. Trots att affären leder till en för bolaget väldigt stor förlust rekommenderar han den. Det är för mig en mycket märklig inställning av en vd i ett affärsdrivande aktiebolag.

Walter Rönmark

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel