Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Replik: Närliggande förskolor slås ihop för att personalen ska få sommarsemester

 
Corona: Skolan
Visa alla artiklar

Replik på insändaren "Slå inte ihop förskolorna i sommar – det kanske ökar smittrisken".

Signaturen ”Fundersam” uttrycker i sin insändare oro för en eventuellt ökad smittspridning av coronaviruset ifall olika förskolor slås samman under sommaren, som de brukar göra under perioder då många föräldrar är lediga.

Att den rådande situationen med en pågående pandemi som drabbar alla delar av samhället oroar är fullt förståeligt. Ingen är oberörd och vi gör anpassningar och förändrar våra beteenden för att minska risken för att smittas eller smitta andra. Det gör även Sundsvalls förskolor.

Våra förskolor jobbar efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer och riktlinjer. Bland annat sker hämtning och lämning av barn i större utsträckning utomhus och såväl personal som barn ska stanna hemma vid minsta sjukdomssymptom. Den förälder som lämnar eller hämtar barn på förskolan ska också vara symptomfria.

Förskolan är en samhällsviktig verksamhet och personalen gör ett bra jobb för att ge alla barn goda förutsättningar i livet, oavsett om det är kris eller inte. Den rådande situationen är en extra ansträngning för hela utbildningsväsendet och alla gör sitt bästa för att få vardagen att fungera. Därför kommer sommaren som ett välbehövligt andrum från en pressad arbetssituation.

På sommaren när många föräldrar är lediga är det betydligt färre barn på våra förskolor.

Närliggande verksamheter slås ihop för att säkerställa att all personal får ut sin semester. På de sommaröppna förskolorna brukar antalet barn motsvara ungefär två avdelningar men i sommar kommer man i större utsträckning sprida ut verksamheten i hela förskolan istället för på enstaka avdelningar. Sommaren innebär också större möjligheter för utomhuslek vilket också minskar risken för smittspridning.

Om vi alla hjälps åt att följa de riktlinjer som finns och ser till att såväl barn som vuxna med symptom stannar hemma så kan vi tillsammans minska smittspridningen.

Lisa Tynnemark (S), ordförande barn- och utbildningsnämnden

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel