Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Replik: Nonchalans tvingar oss att varsla om strejk – läget i byggbranschen är akut

Replik på debattartikeln "Byggnads ledning behöver ta ansvar för byggjobben" i ST 20/11.

Läget i byggbranschen är akut. Vi har kollegor som aldrig kommer hem efter arbetsdagen. Familjeföretag som blir utkonkurrerade av fuskande företag.

Att tro, som Hanna Magnusson i Byggföretagen, att vi får bort den osunda utvecklingen i byggbranschen genom att prata på seminarier och tillverka foldrar med i sak goda ambitioner är inte tillräckligt. Vi måste gå från ord till handling.

Det finns inga alternativ. Vi måste få ner arbetsplatsolyckorna och dödsfallen. Vi måste få bort fuskande företag så att seriösa arbetsgivare kan konkurrera med sin yrkesskicklighet, och vi måste skapa en bransch som välkomnar både kvinnor och män.

Allt detta borde vara självklarheter, och när vi gick in i förhandlingar om nytt kollektivavtal trodde vi naivt nog att arbetsgivarna skulle möta dessa initiativ med öppna armar.

Men arbetsgivarna valde en annan väg. Man valde att straffa initiativet genom att tvinga oss ge avkall på inflytande och slå sönder ett lönesystem som tjänat branschen väl i åratal. Man valde att lägga dessa krav som veto för att går med på åtgärder som skulle skapa säkrare arbetsplatser och sundare konkurrens. Ett cyniskt spel som enbart gynnar fuskarna.

Och när arbetsgivarna måste ta till rena lögner för att förklara sig – då vet man att argumenten tryter.

Låt oss vara extremt tydliga. Det handlar inte om lön. Vi står bakom LO-samordningen och det märke som industrin har kommit överens om. Det har vi varit tydliga med under hela avtalsrörelsen och här kan inte råda någon oklarhet. Det handlar om liv, hälsa och framtiden för hela vår bransch.

De här frågorna kan inte vänta, och arbetsgivarnas nonchalans tvingar oss att varsla om strejk.

Byggföretagens inställning kommer varken leda till sund konkurrens eller ordning och reda i byggbranschen. Fack och arbetsgivare har ett ansvar mot våra medlemmar och våra företag. Vi måste kroka arm för skapa en bransch vi kan vara stolta över.

Möt oss vid förhandlingsbordet och hjälp oss att skapa en byggbransch i världsklass.

Byggnads Mellannorrland, genom ordförande Jim Sundelin

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel