Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Replik om äldreomsorgen: En ansvarsfull politisk ledning borde inse allvaret

Replik på Niklas Säwén och Peder Björks debattartikel "Vi satsar på äldreomsorgen – varför tycker inte Moderaterna det är viktigt?" i ST 27 juni.

Grunden till all välfärd bygger på en ekonomi i balans. Det ger utrymme för satsningar och är grundpelaren för att både kunna erbjuda välskötta kärnverksamheter samt göra förbättringar för vårdtagare och medarbetare i kommunen. Det handlingsutrymmet kommer att långsiktigt suddas ut i Socialdemokraternas Sundsvall.

Ser man hur Socialdemokraterna sköter och har skött vård- och omsorgsnämnden (tidigare socialnämnden) så gjorde nämnden ett underskott på över 200 miljoner kronor 2019 och för 2020 ligger prognosen på, i bästa fall, ett underskott på nästan 100 miljoner kronor. Underskotten har avlöst varandra även åren innan – i en högkonjunktur.

Därför ställer vi oss frågande till det höga tonläget som Niklas Säwén (S) och Peder Björk (S) har i sin debattartikel den 27 juni – de är ju trots allt ytterst ansvariga för denna utveckling.

Sundsvalls kommun har en hög belåningsgrad, årligt återkommande underskott och ett stort underhållsbehov i fastighetsbeståndet. Rimligen borde en ansvarsfull politisk ledning inse allvaret.

I Socialdemokraternas egen budget som behandlades i Kommunfullmäktige den 22 juni verkar man dock insett detta och flörtar med tanken. Där föreslår man att fler HVB-hem upphandlas enligt LOV (Lagen om valfrihetssystem). Den ideologiska hatten sitter på offentligt, men man genomför, om än i väldigt liten utsträckning, det Moderaterna länge efterfrågat.

De stora problem Sundsvalls kommun har haft och fortsätter att ha försvinner inte av sig självt bara för att man slutar tala om dem. I Moderaternas Sundsvall är utgångspunkten en ekonomi i balans, ökad kvalitet i verksamheterna och ett Sundsvall där personalens viktiga insatser inte överskuggas av ständigt återkommande budgetunderskott.

Alicja Kapica (M), oppositionsråd

Patrik Gustavsson (M), ledamot i vård- och omsorgsnämnden

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel