Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Replik om Allégården: Det är kommunens tillvägagångssätt vi kritiserar

 
Allégårdens omvandling
Visa alla artiklar

I en replik 29 maj till vår insändare 19 maj skriver kommunala pensionärsrådets ordförande (tillika socialnämndens ordförande) samt vice ordförande i kommunala pensionärsrådet (tillika PRO), att kommunala pensionärsrådet och pensionärsorganisationerna informerades av kommunen den 17 maj om den "pågående processen" och att "det är viktigt att lyssna in de boendes och anhörigas oro". Men att detta framför allt är en fråga för socialnämnden, då det är socialnämnden som fattat beslut.

Att socialnämnden fattat beslutet vet vi och vi förväntar oss nu att man ska "lyssna in", som det sagts. Vi vet också att behovet av boendeplatser för att möta ett ökat antal äldre, är en central fråga för boendeutvecklingen i hela vårt land. Det ifrågasätter ingen av oss, som uttalat missnöje över situationen.

Vi besitter inte kunskap om behovet av antal platser för den eller den gruppen, det ska kommunen göra, som har ansvaret och arbetet att se över helhetsperspektivet. Däremot har vi väl alla länge känt till, att 40-talisterna är många, så det kan inte vara en nyhet för någon kommun. Och självklart ska boendefrågan sörjas även för dem! Det är inte det vi kritiserar.

Det är kommunens tillvägagångssätt, som väckt oro, missnöje och frustration. Att de som redan har sitt boende på Allégården ska flyttas på för att andra ska komma in. Det är inte bara ett boende som ställs mot ett annat boende. Boendet innehåller ju människor!

Att helt plötsligt, för att ett kontrakt för ett servicehus ska omförhandlas, passa på att ombilda och därigenom försämra för en grupp, för att tillgodose en annan grupp, är ovärdigt en kommun.

Det kan inte vara omöjligt, att jämte bibehållet serviceboende, successivt fasa in trygghetsboende till Allégården.

Så vi riktar oss till socialnämnden i Sundsvall och säger: Lyssna in och tänk om!

Boende på Allégårdens servicehus och deras närstående

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel