Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Replik om Café på Mon: Därför flyttades daglig verksamhet från Skönsmohuset

Replik på insändaren "Varför stängs Café på Mon i Skönsmohuset?" i ST 2 februari.

Café på Mon har under lång tid drivits som en daglig verksamhet i Stöd och Omsorgs regi. Under 2018 stängde caféet på grund av lokalerna inte kunde tillgodose kravet på en god arbetsmiljö för de personer som hade sin dagliga sysselsättning där, och vi valde då att flytta till de nya lokalerna på Kajplats 15 och istället fortsätta verksamheten där.

Under sommaren 2018 togs ett beslut att återigen öppna caféverksamhet i lokalerna på Skönsmohuset, utifrån stor efterfrågan från närboende. Arbetsmiljöproblemen kvarstod, men då valde man att tillfälligt driva verksamheten i ett enklare format som inte innehöll mer omfattande moment som exempelvis bakning.

I december 2019 valde vi återigen att stänga verksamheten på Skönsmon, av samma anledning som tidigare. Syftet med daglig verksamhet är att ge de personer som arbetar där en meningsfull sysselsättning, och de arbetsuppgifter som kan utföras där är inte tillräckliga på grund av lokalernas utformning. Därför har kommunen valt att istället driva ett café på det nybyggda Västra station.

Att caféverksamheten är viktig för de boende i Skönsmon är förståeligt, särskilt med tanke på det centrala läget med närhet till träffpunkter och aktiviteter för äldre. Men den dagliga sysselsättning i form av caféverksamhet, som Stöd och Omsorg driver, ska i första hand tillgodose behoven av en meningsfull sysselsättning och en god arbetsmiljö för de personer som arbetar där. Ett café för dem som bor i närområdet skulle med fördel kunna startas och drivas av andra aktörer än Stöd och Omsorgs dagliga verksamhet.

Helena Backlund, chef myndighetsutövning Stöd och Omsorg, Sundsvalls kommun

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel