Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Replik om Pride: Den politiska kampen har pågått länge – och har visst med budskapet att göra

Replik på insändaren "Pride handlar inte om fjäsk och PR – utan om att föra kampen framåt" i ST 4 juli.

Pride är en kamp för lika värde och rättigheter och den kampen har politisk pågått i Sverige långt innan 1969 och Stonewallupproret.

1944 såg den liberala politikern Thorwald Bergquist (Folkpartiet) till att homosexualitet äntligen avkriminaliserades. 1979 såg Barbro Westerholm (L) till att sjukdomsstämpeln togs bort från homosexuella. Därefter har liberaler med Barbro i spetsen drivit kampen för partnerskap, äktenskap, adoption, värdmödraskap och mycket mer. Så visst har politiken med Prides budskap att göra.

Så innan du, Maximilian Näsholm, drar alla andra partier över en mycket generaliserande kam, tycker jag du ska läsa på om den politiska historien runt HBTQ-personers rättigheter. Det är också bra om ert moderparti Vänsterpartiets representanter i planeringsmöten inför Sundsvall Pride har kunskap om skillnaden mellan RFSL och RFSU.

Jag har ingen aning om din läggning Maximilian och har inte med det att göra, men jag vill påpeka att den svenska polisens närvaro vid Pride runt om i Sverige, gör att jag som HBTQ-person känner mig betydligt tryggare. Jag känner mig också trygg med att mina partivänner som går med mig och Liberalerna i Prideparaden, inte går där för att vifta med en flagga och tjäna poäng. Vi går där för att vi står upp för alla människors lika värde och rättigheter.

Happy Pride trots utebliven parad i år.

Catrin Eliasson, Liberalerna i Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel